Noord-Nederland heeft grootste aandeel gepakte drankrijders

Noord-Nederland telt met Limburg het grootste aandeel gepakte drankrijders in de weekendnachten.

Landelijk daalt het aandeel overtreders licht, maar Groningen, Drenthe en Friesland zijn een uitzondering. Hier liepen vorig jaar meer chauffeurs met een slok op tegen de lamp.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat baseert zich op een groot drankrijdersonderzoek dat loopt vanaf 2002. De politie nam in tien regio’s tijdens veertig grote controles ruim 13.000 blaastesten af. Dat gebeurde in de vrijdag- en zaterdagnachten tussen tien uur ’s avonds en vier uur ’s morgens.

Blaastesten

De regio Den Haag telt met 0,9 procent het kleinste aandeel gepakten. Daarna volgen Midden-Nederland en Oost-Brabant. In Noord-Nederland had de politie beet tijdens 2 procent van de controles. De blaastesten waren in Leeuwarden, Drachten, Groningen en Emmen, telkens op vier of zes locaties verspreid door de nacht. In 2010 was tijdens soortgelijke alcoholcontroles nog 1,1 procent van de chauffeurs in overtreding. 

Mannen gaan vaker over de schreef dan vrouwen maar de verschillen worden kleiner. Het aandeel overtreders verschuift bovendien van de landelijke gebieden naar meer stedelijke gebieden. De meeste bekeuringen zijn uitgeschreven op de vroege zondagmorgen tussen twee en vier uur.

Café, discotheek of andere horecagelegenheid

Onder mannen zijn de meeste drankrijders tussen de 25 en 49 jaar oud. Bij de vrouwen gaat de leeftijdscategorie tussen de 25 en 34 jaar aan kop. Bijna de helft van de gepakten rolde uit een café, discotheek of andere horecagelegenheid.

Tijdens de controlerondes vorig jaar moesten 1427 noorderlingen blazen; 653 in Drachten, 457 in Leeuwarden en 317 in Groningen. Dat leverde in totaal 20 aanhoudingen op; 7 in Leeuwarden, 3 in Drachten en 10 in Groningen.

Significante daling

Het aandeel drankrijders tijdens weekeindnachten lag in 2017 landelijk op 1,4 procent. In 2002, het beginjaar van het onderzoek, was dat nog 4 procent. Het ministerie van Infrastructuur spreekt van een significante daling.

Hoeveel doden en gewonden er vallen door alcohol in het verkeer is niet exact bekend. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat 17 procent van het aantal ernstig gewonden in het verkeer te wijten is aan overmatig alcoholgebruik.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.