Noordelijke Seniorenacademie vreest voor haar bestaan

De Seniorenacademie in Groningen, Friesland en Drenthe vreest voor haar bestaan. Ze moet de cursusgelden flink verhogen en is bang dat ouderen afhaken.

De Seniorenacademie of HOVO, hoger onderwijs voor ouderen, is namelijk btw-plichtig zo heeft de Belastingdienst bepaald. Ze valt sinds september onder het 21 procent tarief. De cursussen en lezingen die ze geeft, vindt de Belastingdienst geen onderwijs maar vrijetijdsbesteding. Deelnemers kunnen er geen diploma of certificaten mee halen.

De Seniorenacademie is woest over deze redenering en is bang dat cursisten afhaken. Zijn dat er veel dan staat het bestaansrecht van het ouderenonderwijs op het spel, zo laat voorzitter Doeko Bosscher minister Bussemaker (onderwijs) in een protestbrief weten. Hij wil dat het ouderenonderwijs - net als voorheen - wordt vrijgesteld van btw.

Ouderen die de cursussen volgen, zegt hij, doen dat omdat ze op de hoogte willen blijven van nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Zo kunnen ze volwaardig deelnemen aan de samenleving. Juist de overheid die ‘een leven lang leren‘ propageert zou daar oog voor moeten hebben. En het zijn niet alleen welgestelde ouderen die de avonden bezoeken, maar ook mensen met een kleinere beurs. Een verhoging van de cursusgelden met 21 procent is daarom een veel te grote lastenverzwaring.

De HOVO of Seniorenacademie geeft cursussen voor vijftigplussers in Groningen, Emmen en Leeuwarden. Ze is gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de Stenden Hogeschool Leeuwarden/Emmen, maar voor deelname is geen vooropleiding vereist. Jaarlijks worden er ruim honderd cursussen van verschillende lengte (vier tot tien colleges) gegeven en in 2015 kwamen er 4200 deelnemers op af. Ze betalen tussen de 10 en 200 euro voor een of meerdere colleges of lezingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.