Noordelijke architecten staan op in aardbevingsgebied en geven visitekaartje af

,,Laten zien dat er wel met kwaliteit gebouwd en versterkt kan worden’’, zegt de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) in het ‘witboek’ voor de toekomst van het aardbevingsgebied in Groningen.

BNA schuift vijftien architectenbureaus uit Noord-Nederland naar voren die in Groningen hebben laten zien waartoe ze in staat zijn. In het stuk staan vijftig ontwerpen van huizen en gebouwen, maar ook plannen waaraan wordt gewerkt of die al zijn gerealiseerd.

Ministerie

Het BNA Witboek en de Architectenpool Groningen is donderdag in Den Haag aangeboden aan Anita Wouters, directeur Groningen Bovengronds van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook Bernard Wientjes, voorzitter van De Bouwagenda, een actieplan om problemen in de bouwsector te tackelen, kreeg een exemplaar.

Tegelijkertijd werd de internetlink naar het ‘witboek’ ook in Groningen getoond aan bewonersorganisaties en de Vereniging Groninger Dorpen. Met de presentatie zetten de noordelijke architecten zichzelf collectief in de schijnwerpers. Ze vormen een architectenpool die diensten aanbiedt aan gedupeerden. In delen van het bevingsgebied wordt meer dan de helft van de woningen en gebouwen gesloopt en waar mogelijk herbouwd. Sloop is aan de orde als de kosten van de versterking beduidend hoger zijn dan de waarde van het pand.

Gedupeerden hebben laten weten dat zij bij her- of nieuwbouw hulp van deskundigen kunnen gebruiken. Door de gasproblematiek staan veiligheid, leefbaarheid en de veerkracht van de inwoners op het spel.

Onduidelijkheid en onvrede

In dorpen als Overschild, ’t Zandt en de wijk Opwierde in Appingedam zijn de eerste stappen in de sloop- en versterkingsoperatie gezet. Het is nog geen onverdeeld succes. Er is veel onduidelijkheid en onvrede over de kwaliteit van het nieuwe of versterkte huis en de woonomgeving.

Onlangs werd door bestuurders en bewoners bevestigd dat dorpen en wijken veranderen in bouwputten, maar dat onduidelijk is hoe ze er in de toekomst uit komen te zien. BNA zegt genoeg deskundigheid in huis te hebben om samen met de inwoners hier een beeld van te vormen en de dorpen een goed aanzien te geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.