Noordelijke basisscholen op 14 februari dicht

De onderwijsstaking in oktober in Den Haag. Foto Bas Czerwinski

Alle basisscholen in het Noorden worden opgeroepen woensdag 14 februari hun deuren dicht te houden. Bonden willen opnieuw staken.

Gesprekken tussen de onderwijsbonden en het ministerie zijn deze week op niets uitgelopen, zegt Robert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond. ,,We verwachtten dat het ministerie de toegezegde 450 miljoen euro voor werkdrukverlaging naar voren zou halen maar dat is niet zo. Ook wordt het salaris voor leerkrachten in een aantal jaar niet gelijk getrokken met dat van een leraar in het voortgezet onderwijs.’’

Estafette-acties

Reden voor het PO-Front - samenwerkende onderwijsorganisaties en vakbonden - met estafette-acties te beginnen en opnieuw te staken. Eerst in het Noorden en daarna op andere plekken in Nederland. Het Front eist 1,4 miljard euro voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. Het ministerie heeft 750 miljoen toegezegd maar dat vinden ze te weinig.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) roept alle schoolleiders op de staking te steunen. Of de PO-Raad de staking steunt hangt af van een ledenraadpleging die deze week plaatsvindt.

Ouders

Cruciaal bij de staking zal zijn hoe ouders reageren. Bij de eerste protesten kregen leerkrachten volop steun, bij volgende acties nam dat draagvlak af.

Manifestatie Drafbaan

Vorig jaar juni lieten leerkrachten al hun onvrede over hun werkomstandigheden en salaris weten. Toen hielden ze prikacties en in oktober volgde een grote manifestatie in Den Haag waar 60.000 leraren op af kwamen. In Groningen protesteerden die dag zesduizend mensen op de Drafbaan in het Stadspark. In december waren plaatselijke protesten, maar daar kwamen weinig leerkrachten op af.

Het PO-Front is een samenwerkingsverband van de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, FNV Overheid, PO in Actie, FvOv, AVS en PO-Raad.

menu