Noordelijke coöperaties starten BV voor realisatie grote stroomparken

Lokale energiecoöperaties in het Noorden richten samen een coöperatief ontwikkelbedrijf voor grootschalige energie-opwekprojecten op: Bronnen Van Ons.

De BV moet ervoor zorgen dat omwonenden goed worden betrokken bij de plannen voor wind- en/of zonneparken. Het nieuwe bedrijf is betrokken bij plannen voor zonneparken in Garmerwolde (bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Noorderzijlvest), Heveskes en Oosterhorn (van Groningen Seaports).

Bronnen van Ons praat ook met de gemeente Assen over het duurzaam en sociaal ontwikkelen van 100 hectare gemeentegrond voor energieopwek rond de stad. De BV is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Groningen, de Groninger Energiekoepel (GrEK) en de lokale energiecoöperatie Grunneger Power.

‘Commerciële partijen gaan aan de haal met ontwikkeling die we ook zelf kunnen doen’

De initiatiefnemers vinden dat grote commerciële uitbaters te vaak met zonneparken en windparken aan de haal gaan zonder dat burgers betrokken zijn bij de inrichting of meedelen in de winst. Soms verdwijnen Nederlandse subsidies en winsten naar buitenlandse investeerders, terwijl er in Nederland ook geld is voor ‘sociale’ projecten.

Zo realiseerde Grunneger Power met de gemeente Groningen een groot zonnepark in Vierverlaten. Dat is inmiddels voor 40 procent in handen van particulieren. Die delen de winst met de coöperatie. Het energiebedrijf van lokale coöperaties, Energie Van Ons, (ver)koopt de stroom.

‘Betrokkenheid onmisbaar voor geslaagde energietransitie’

De initiatiefnemers vinden betrokkenheid van burgers onmisbaar voor het slagen van de energietransitie. In Garmerwolde zijn verschillende dorpsverenigingen en de Energie Coöperatie Ten Boer gevraagd mee te doen. Het is nog onduidelijk of de verenigingen zich in de discussie tussen voor- en tegenstanders willen mengen.

Voorzitter Marcel Koenis van Grunneger Power is blij dat steeds meer overheden eisen stellen voor burgerparticipatie bij energieparken. ,,Bronnen Van Ons helpt bij de realisatie, met vaak lokale financiering.’’ Hij verwacht dat er in Noord-Nederland 600 tot 1000 hectare grond nodig is voor de energietransitie. ,,En een professionele organisatie die het allemaal regelt: gebiedsinpassing, businesscase, subsidies, vergunningen, aanbesteding en bouw. Dat is Bronnen Van Ons.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.