Noordelijke festivals nieuwsgierig naar geluidsapp Paradigm

Noordelijke festivals overwegen in navolging van Paradigm, dat dit weekeinde in de stad Groningen plaatsvindt, een App te gebruiken om meer grip te krijgen op de geluidsbeleving van bezoekers en omwonenden.

Met de nieuwe App (MoSART) van het Groningen bedrijf SoundAppraisal kan iedereen die dat wil aangeven wat hij of zij van het geluid van Paradigm vindt. Zowel op als buiten het festivalterrein. De meldingen worden meteen uitgelezen. Bij onverwachte klachten uit een bepaalde stadswijk kunnen geluidstechnici mogelijk meteen ingrijpen.

De organisatie van Paradigm, dat voor het eerst plaatsvindt op het voormalige Suikerunieterrein, hoopt dat de App bijdraagt aan een goede verstandhouding met de buren. Andere festivals kijken nieuwsgierig mee. Dat doen ze via Innofest, het samenwerkingsverband van noordelijke festivals. Volgens een woordvoerder van Paradigm overwegen andere festivals ook mee te doen. Noorderzon, dat eind volgende week in Groningen begint, vindt het daar nog te vroeg voor.

Een medewerker van Innofest volgt de reacties op Paradigm op de voet en zal bij onverwachte kritiek ter plekke kijken wat er aan de hand is. Dat sluit meteen valse meldingen uit.

De gemeente Groningen hoopt dat de App bijdraagt aan het opstellen van nieuwe festivalvoorwaarden. Die moeten nu voldoen aan bepaalde decibellen. De beleving van geluid heeft vaak niet met de sterkte te maken, waarmee wel is onduidelijk. SoundAppraisal hoopt daar achter te komen als de App op veel plekken door zoveel mogelijk mensen wordt gebruikt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.