De intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben nauwelijks meer plek voor extra coronapatiënten. Vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel kunnen ze lastig extra ic-bedden vrijmaken.

Het aantal ic-patiënten met Covid-19 in de noordelijke ziekenhuizen steeg dinsdag tot 67, terwijl er alles bij elkaar 79 ic-bedden zijn. ,,We zitten eigenlijk aan de max, we zeilen scherp aan de wind’’, zegt Peter van der Voort, hoofd van de ic-afdeling in het UMC Groningen.

In alle negen ziekenhuizen wordt telkens één ic-bed voor corona vrijgehouden, voor een onverwachte extra patiënt. Daarnaast zijn er in het hele Noorden nog drie extra ic-bedden vrij.

Noorden kan aantal ic-bedden niet uitbreiden

Van der Voort en Ate van der Zee, topman van het UMCG en de noordelijke ‘beddenbaas’, lieten vorige week weten dat Noord-Nederland er niet in slaagt het aantal ic-bedden voor corona uit te breiden. In het hele land moet de ic-capaciteit omhoog van 1150, naar 1450 en uiteindelijk naar 1700 ic-bedden. De noordelijke ziekenhuizen kampen echter met een hoog ziekteverzuim onder personeel. Normaal is dat onder de 8 procent maar nu ligt het ziekteverzuim boven de 14 procent.

Volgens Van der Zee is dat onder meer een gevolg van de continue werkdruk op deze afdelingen, al sinds het begin van de coronacrisis vorig jaar. In het begin was het hectisch, in de zomer was het druk om de zorg die in het voorjaar was uitgesteld weer enigszins in te halen, maar al snel kwam een nieuwe tweede golf coronapatiënten op gang. ,,Het hoge ziekteverzuim is een extra handicap maar het komt ook doordat we al zo lang meer bedden in de lucht moeten hebben dan normaal’’, voegt Van der Voort toe.

Ook bedden beschikbaar houden voor reguliere zorg

,,We zijn nu stapje voor stapje bezig om ons deel van de landelijke uitbreiding naar 1450 bedden te doen’’, vervolgt hij. ,,Maar we moeten ook bedden beschikbaar houden voor reguliere patiënten.’’

Volgens hem zijn er wel plannen om nog een aantal extra plekken te creëren voor coronapatiënten op de ic’s. ,,Alle negen ziekenhuizen proberen er nog een of twee bedden bij te zetten. Maar als we verder willen uitbreiden, gaat dat ten koste van de reguliere zorg. We kunnen nog oud-ic-verpleegkundigen van andere afdelingen halen, maar dat zou onherroepelijk ten koste gaan van de zorg daar. Dat proberen we dus alleen in geval van uiterste nood te doen.’’

Coronapatiënten komen uit eigen regio

Uit de cijfers van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland blijkt dat het aantal coronapatiënten al enkele maanden vrij stabiel maar hoog blijft. De laatste weken stijgt het weer gestaag, zowel op de ic’s als op de gewone corona-verpleegafdelingen.

Sinds het eind van afgelopen zomer hebben de noordelijke ziekenhuizen het vooral druk met coronapatiënten uit de eigen regio. In de eerste golf kwam het merendeel van de patiënten nog uit andere regio’s, zoals Brabant. Dinsdag lagen er in totaal 193 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen, van wie 35 afkomstig zijn uit andere regio’s. Van die 35 liggen er tien op de ic’s.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus