Noordelijke politie moet 300 agenten inleveren

Terwijl agenten het gevoel hebben dat er collega’s bij moeten, zit de politie-eenheid Noord-Nederland in werkelijkheid ruim boven de sterkte.

In Noord-Nederland werken nu bijna 4400 agenten, maar de noordelijke eenheid krijgt van het Rijk geld voor niet meer dan 4103 mensen. Dat is het aantal collega’s waar de noordelijke eenheid het volgens plannen van de Nationale Politie mee moet doen.

De politiek is aan zet

Een deel van de extra 267 miljoen euro voor de politie wordt geïnvesteerd in 480 nieuwe banen voor agenten. De noordelijke ondernemingsraad gaat er op basis van het inrichtingsplan van de Nationale Politie niet automatisch vanuit dat die naar het Noorden komen.

,,Iedereen heeft zijn handen hier vol”, zegt Edwin Jongedijk, voorzitter van de ondernemingsraad van de eenheid Noord-Nederland over de werkdruk. De noordelijke ondernemingsraad legt zich dan ook nog niet neer bij de krimpopdracht. ,,Er wordt van alles van de politie verwacht en het is de vraag of we dat wel kunnen blijven doen, met wat er voor ons bedacht is. De politiek is aan zet om hierin de juiste keuzes te maken voor de samenleving”, zegt Jongedijk.

Vergrijsde organisatie

Als de noordelijke politie daadwerkelijk moet inkrimpen, dan zal dit heel makkelijk kunnen op basis van natuurlijk verloop. Bij de politie (59.725 werknemers in 2016 in heel Nederland) is de categorie 55-69 jaar met 9661 agenten verreweg de grootste.

Er zijn bovendien 6210 zestigplussers. In de hele breedte is de Nationale Politie een bovengemiddeld vergrijsde organisatie. Voor de eenheden in Limburg, Oost-Nederland en Noord-Nederland geldt dit nog meer.

De komende zeven jaar gaan zo’n 14.000 agenten met pensioen. Politiebonden zijn bang dat er de komende jaren met name op het platteland tekorten aan beschikbare agenten ontstaan omdat er te weinig nieuwe mensen afstuderen aan de Politieacademie.

Van de 4103 agenten die volgens het inrichtingsplan van de Nationale Politie in Noord-Nederland actief moeten zijn, werken er 943 in Friesland, 1006 in Groningen en 649 in Drenthe. De rest zit op overkoepelende afdelingen of bij de recherche.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.