Noordelijke ziekenhuizen lijmen spataderen dicht

Als tweede kliniek in Nederland biedt de Treant Zorggroep een nieuwe behandeling aan waarbij spataderen worden dichtgelijmd. De methode wordt vooralsnog alleen toegepast op de locatie Refaja in Stadskanaal, maar komt bij voldoende vraag ook beschikbaar in Hoogeveen in Emmen.

De behandeling wordt volgens Treant al enige tijd succesvol toegepast in Amerika en enkele Europese landen. Pas sinds kort hoort Nederland daar ook bij. De methode wordt in Stadskanaal toegepast door chirurg Ilse Nevenzel, die in 2007 ook een behandeling van spataderen met radiogolven introduceerde.

Bij de nieuwste behandeling wordt de slecht werkende ader afgesloten met een speciaal weefsellijm. De ingreep heeft volgens Treant meerdere voordelen. ,,Doordat niet met verhitting gewerkt wordt, is de plaatselijke verdoving rond de ader niet meer noodzakelijk. Dit maakt de ingreep nagenoeg pijnloos. Ook is er geen kans op schade door verhitting aan de omliggende weefsels. Een steunkous nadien is niet noodzakelijk, maar kan de genezing soms wel bevorderen.’’

Helaas voor patiënten wordt de behandeling nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Kosten kunnen oplopen tot 1975 euro voor twee benen.

Dat weerhoudt de Treant Zorggroep er niet van om in september lezingen te houden. Die vinden plaats op alle drie de ziekenhuislocaties. Chirurg Nevenzel spreekt zowel over het ontstaan van spataderen als over de verschillende behandelmethodes.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website treant.nl of door een e-mail te sturen naar vaatchirurgie@treant.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.