De provincies Groningen en Drenthe steunen de poging om het WK Wielrennen 2020 naar het Noorden te halen.

De organisatie die zich inzet voor de komst van het meerdaagse topevenement, krijgt van iedere provincie 23.000 euro om een bidbook te maken. Dat is een projectvoorstel waarin staat wat de provincies te bieden hebben. Met het uitbrengen hiervan is een bedrag gemoeid van 75.000 euro.

Buitenkans
De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) ziet de organisatie van het WK als een buitenkans om na de proloog van de Giro (2002) en de Vuelta (2009) weer een groot wielerfestijn naar het Noorden te halen. Gangmaker is wederom Dick Heuvelman, oud-sportjournalist van Dagblad van het Noorden .

Het bod wordt uitgebracht bij de internationale wielerunie UCI. De kosten van het WK worden geschat op 15 miljoen euro. Uitgangspunt is dat de overheid 40 procent en de marktpartijen 60 procent van de organisatiekosten voor hun rekening nemen. In de werkgroep die met het WK aan de slag gaan, zitten oud-topsporters Renate Groenewold (schaatsen) en Addy Engels (wielrennen).

Omarmd
Volgens Brouns wordt het WK in het Noorden ook omarmd door het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. ,,Ze hebben de wedstrijd al op de sportkalender gezet.’’ Voor 1 januari moet het bidbook op tafel liggen. Bij het WK 2017 wordt bekend of Noord-Nederland de wedstrijden, die negen dagen lang wereldwijd op tv worden uitgezonden, toegewezen krijgt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen