'Noorden als proeftuin voor energietransitie'

Groningen, Friesland en Drenthe willen dé landelijke proeftuin worden voor energietransitie. Den Haag moet faciliteren door regels te versoepelen.

Met die boodschap presenteerden de drie provincies zich dinsdagavond in Nieuwspoort, dat voor een paar uur was omgedoopt tot Noordpoort. Alle bestuurders waren present; commissarissen, gedeputeerden, ondernemers en kamerleden.

Energietransitie was het toverwoord. In 2014 groeide het aantal banen in de duurzame energiesector in het Noorden met 3,8 procent. Landelijk was de groei 3,3 procent. In 2020 moet het aandeel hernieuwbare energie hier zijn gegroeid met 21 procent. Als wind van zee wordt meegerekend komt dit uit op meer dan 30 procent.

Bij het versoepelen van regels gaat het bijvoorbeeld om de ontwikkeling van zonneparken. Het rijk moet zorgen voor een betere saldering. Het gelijkschakelen van regelgeving met Duitsland is ook een wens. Nu werken landsverschillen belemmerend om windenergie vanuit Duitsland aan te landen in de Eemshaven.

De drie provincies vragen nadrukkelijk niet om geld. Ze hebben geleerd, prees VVD-Kamerlid Arno Rutte. Hij benoemt het Calimero-gedrag uit het verleden. ,,Het Noorden is hier in Den Haag te vaak gekomen om dingen te halen en te vragen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.