Noorden koploper CO2-uitstoot door veengebieden

De noordelijke veengebieden hebben een groot aandeel in de emissie van CO2. Vooral Friesland en Drenthe zorgen voor veel uitstoot van koolstof.

Dat heeft te maken met de grondwaterstand. Hoe lager het grondwater, des te hoger de emissie van CO2. In Friesland en Drenthe zijn de venen relatief diep gedraineerd en is de uitstoot hoog. Deze kan oplopen tot 40 ton CO2 per hectare. Gemiddeld komt de uitstoot van een hectare Nederlands veen overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim drie huishoudens.

Mondiale opwarming

De cijfers zijn afkomstig uit een experimentele studie van het CBS en Wageningen University. Die hebben uitgerekend wat de mogelijk gevolgen van het klimaatakkoord van Parijs voor Nederland zijn. Daarin is afgesproken dat de mondiale opwarming deze eeuw niet hoger mag zijn dan 2 graden Celsius. Een van de opties om dat te bereiken is een vermindering van uitstoot door ecosystemen.

Bossen en andere vegetatie leggen in Nederland jaarlijks zo’n 3,6 megaton CO2 vanuit de atmosfeer vast in biomassa. Zo wordt 2 procent van de jaarlijkse Nederlandse CO2-uitstoot gecompenseerd. Samen met de Veluwe is Drenthe een van de gebieden waar bovengemiddeld veel koolstof op deze natuurlijke wijze wordt opgeslagen. Door voortdurende ontwatering stoten veengebieden, jaarlijks bijna 7 megaton CO2 uit.

Noodklok

Hoogleraar Maarten Hajer van de Universiteit Utrecht luidde afgelopen donderdag op het Nationaal Deltacongres in Leeuwarden de noodklok. Hij vindt dat we onvoldoende aandacht besteden aan veengebieden. De waterschappen pompen het water weg, zodat de boeren met hun voertuigen op het land hun werk kunnen doen. Daarbij moet ze binnen de kaders blijven die door provinciale staten zijn vastgelegd. Doordat de grond inklinkt moet het grondwater telkens worden verlaagd. Uiteindelijk zal het veen op deze wijze verdwijnen.

De uitstoot van het landschap benadert volgens Hajer inmiddels de uitstoot van één kolencentrale. Dat is volgens hem ‘bizar groot’. ,,Je kunt de kolencentrales sluiten, maar als je de waterpeilen zo laat, heb je een lek in het CO2-systeem.’’

Hij zou graag zien dat we de landbouw hervormen. Dat kan door minder koeien buiten te laten grazen en andere gewassen te verbouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.