Noorden krijgt grote popzaal voor 3000 bezoekers

Het nieuwe muziekcentrum in de stad Groningen krijgt een extra, grote popzaal voor 3000 bezoekers. De totale nieuwbouw gaat tussen de 145 en 170 miljoen euro kosten.

Poll: waar moet het nieuwe muziekcentrum komen te staan?
Lees verder

Dat blijkt uit de woensdag door het college van B&W gepresenteerde plannen voor de ‘nieuwe’ Oosterpoort. Het integrale muziekcentrum krijgt minimaal drie zalen: een kleine zaal (700), een popzaal (circa 3000) en een zaal voor klassieke muziek (1200). De opening moet uiterlijk in 2027 plaatsvinden.

Vijf belangrijkste cultuursteden

Het Groningse college zet hiermee in op het behouden van een plek bij de vijf belangrijkste Nederlandse cultuursteden. Het muziekaanbod in Groningen wordt door de bestuurders gezien als internationaal onderscheidend dankzij kwaliteit en diversiteit. Met de uitbreiding zal het belang van De Oosterpoort, als grootste cultuuraanbieder ten noorden van Utrecht, verder toenemen.

Binnen drie jaar moet duidelijk zijn waar het muziekcentrum komt te staan. Er zal worden gekozen uit drie locaties die grenzen aan de binnenstad. Het gaat om de huidige locatie aan de Trompsingel, locaties binnen het Stationsgebied (nabij het hoofdstation) en een locatie bij het Ebbingekwartier (ten noorden van het UMCG) waar nu tijdelijk studentenwoningen staan. Die locaties worden nader onderzocht op kansen en mogelijkheden.

Nieuw muziekcentrum Groningen kost minstens 145 miljoen euro
Lees verder

In het voorstel waarover de gemeenteraad zich in september buigt, wordt onderzocht welke rol het het nieuwe multifunctionele gebouw kan spelen bij talentontwikkeling, educatie en amateurkunst.

NNO en Eurosonic

Bij het maken van de nieuwbouwplannen wordt samengewerkt met onder meer het Noord Nederlands Orkest en popfestival Eurosonic Noorderslag, twee van de gebruikers van De Oosterpoort.

Met de bouw van een speciale popzaal met een capaciteit van 3000 bezoekers, volgt Groningen het voorbeeld van 013 in Tilburg. De grootste zaal van De Oosterpoort is nu uitverkocht met 1800 bezoekers. Plannen voor nieuwbouw van het bijna vijftig jaar oude cultuurcentrum kwamen vorig jaar in een stroomversnelling toen bleek dat het gebouw kampt met fors achterstallig onderhoud en de kosten voor renovatie hoog zijn.

Capaciteit concertzalen in Noord-Nederland

Oosterpoort, Groningen
Grote zaal: 1800 (toekomst 3000)

Huize Maas, Groningen
Grote zaal: 850

Hedon, Zwolle
Grote zaal: 850

EM2, Groningen
800

Neushoorn, Leeuwarden
Grote zaal: 700

Vera, Groningen
Grote zaal: 500

Simplon, Groningen
Grote zaal: 360

Dit zijn zalen die specifiek voor (pop)concerten zijn gebouwd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.