'Noorden minst gehecht aan vuurwerktraditie'

Van alle Nederlandse regio's zijn de inwoners van Noord-Nederland het minst gehecht aan de traditie van het afsteken van vuurwerk.

Dit blijkt althans uit een opiniepeiling in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur. Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna 2500 Nederlanders.

Landelijk wil 60 procent van de mensen de traditie van het afsteken van vuurwerk behouden. In het Noorden (in deze peiling staat dat voor Friesland, Groningen en Drenthe) is dit 53 procent. In het Zuiden (Limburg en Noord-Brabant) zijn de mensen het meest gehecht aan de traditie: 65 procent wil deze behouden.

'Goedmakertje'

Driekwart van de Nederlanders ervaart in meer of mindere mate overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, zo blijkt verder. Vooral het lawaai en de troep op straat stoort mensen.

Een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren wordt gesteund door 49 procent van de mensen. De steun voor een vuurwerkverbod voor particulieren neemt toe tot 54 procent als de gemeente als ‘goedmakertje' een professsionele vuurwerkshow organiseert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.