Noorden trekt massaal naar het zuiden

De zomervakantie begint dit weekend en duizenden Noorderlingen stromen vanaf zaterdag over de wegen naar Zuid-Europa.

Spanje stoot met ruim een miljoen Nederlandse vakantiegangers bijna Frankrijk (1,3 miljoen) als populairste Europese vakantiebestemming van de troon. In de top 5 van meest favoriete Europese vakantielanden staan verder: Duitsland (752.000 bezoekers), Italië (718.000) en Oostenrijk (369.000).

Ook het eigen land is meer in trek. Landen als Turkije, waar aanslagen plaatsvonden, worden gemeden en ook Griekenland is vanwege de vluchtelingencrisis minder populair. De rijksoverheid geeft Turkije code geel. ,,Nederlanders kiezen nadrukkelijker voor een onbezorgde vakantie’’, zegt directeur Kees van der Most van ContinuVakantieOnderzoek, dat onderzoek doet naar vakantiegedrag. ,,Ook Tunesië en Egypte zijn minder populair. Overigens lijken de resorts in Turkije veilig genoeg.’’

Wegenwacht in het buitenland

De ANWB zet deze zomer 700 medewerkers in voor onder meer de alarmcentrale in Assen en bij drie steunpunten in Barcelona, Lyon en München. Ook stuurt de ANWB twaalf wegenwachten naar Frankrijk en vier naar Italië. Verder heeft de bond een vakantieapp met informatie over onder meer verkeersboetes en -regels in 34 Europese landen.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bevolken 2,6 miljoen Nederlanders de vaderlandse campings, bungalowparken en hotels. Daar komen nog eens 3,5 miljoen buitenlandse toeristen bij. Gezamenlijk besteden ze ruim 3 miljard euro. Een half miljoen Nederlanders twijfelde volgens het NBTC in mei nog tussen een binnen- of buitenlandse vakantie.

Drukte in Drenthe

Ook de Drentse recreatieondernemers houden rekening met meer bezoekers. ,,We zien dat er ook meer Duitsers en Belgen komen’’, zegt projectmanager Yvonne Cornax van de stichting Marketing Drenthe. ,,Vanaf vorig weekend werd het drukker, toen begonnen de schoolvakanties in het midden van het land en in Noordrijn-Westfalen. Er zijn dit jaar in Drenthe ook veel festiviteiten, zoals het Shakespeare-theater in Diever, Het Pauperparadijs in Veenhuizen en de Drentse Fiets4Daagse.’’

De waddenkust blijft een grote trekpleister in het Noorden. Naast Belgen en Duitsers trekt die steeds meer Britten. ,,27 procent van de bezoekers komt uit het buitenland’’, zegt directeur Hans Poll van Marketing Groningen. ,,Je merkt dat de waddenkust een grotere aantrekkingskracht krijgt.’’

Tanken in het buitenland

De brandstofprijzen in Europa liggen nog altijd op een relatief laag niveau. Wel zijn er veel verschillen tussen de landen. Van alle Europeanen zijn Nederlanders het duurst uit. Hier geldt voor een liter Euro 95 een adviesprijs van 1,57 euro. De prijs aan de pomp is soms wel 15 cent goedkoper.

In Duitsland ligt de adviesprijs op 1,35 euro per liter, in België 1,38 euro, in Luxemburg 1,12 euro, in Frankrijk 1,35 euro, in Italië 1,57 euro en in Spanje 1,17 euro. Tanken aan de snelweg is doorgaans duurder dan elders. In Frankrijk kun je in de buurt van de snelweg veelal goedkoop tanken bij een centre commercial en in Duitsland bij een Autohof.

Voor Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Slovenië is een tolvignet verplicht. Nieuw dit jaar is de tolbadge, waarmee je vlot langs de Franse tolpoorten kunt rijden. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB. Aandacht vragen ook de milieuzones in Parijs en grote Deense, Italiaanse en Spaanse steden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.