Noorden verschoond van wachtlijst jeugdpsychiatrie

Terwijl elders in het land wachtlijsten voor jeugdpsychiatrie oplopen, worden in Groningen, Friesland en Drenthe alle jongeren die hulp nodig hebben gewoon geholpen.

Dat zegt bestuurder Peter Dijkshoorn van Accare, de noordelijke instelling voor jeugdpsychiatrie. De budgetten en organisatie voor de hulp aan jongeren met psychische problemen is net als delen van de thuiszorg van het Rijk overgeheveld naar gemeenten. Een deel van die gemeenten heeft te weinig geld uitgetrokken voor jeugdpsychiatrie. De instellingen waar ouders en jongeren aankloppen voor bijvoorbeeld hulp bij ADHD of autisme krijgen daarom soms te horen dat er geen plek is en ze op de wachtlijst komen.

Accare werkt voor heel Noord-Nederland inclusief Overijssel, Flevoland en delen van Gelderland. Met name in Overijssel zijn wel gemeenten die te weinig geld hebben uitgetrokken voor jeugdpsychiatrie. In tegenstelling tot sommige instellingen elders in het land, blijft Accare ook in die gemeenten mensen gewoon helpen, maar dan voor eigen rekening. ,,Dat houdt alleen een keer op omdat onze reserves niet onbeperkt zijn’’, zegt Dijkshoorn.

In Friesland, Drenthe en Groningen hebben de gemeenten gezamenlijk inkooporganisaties opgericht om de jeugdhulp en jeugdpsychiatrie gezamenlijk ‘in te kopen’. ,,In deze drie provincies is daardoor voldoende budget en dat blijft volgend jaar ook zo’’, zegt Dijkshoorn. Ook op het terrein van jeugdhulp, voor minder zware problemen dan de psychiatrie, is op zich voldoende budget. Daar staat wel tegenover dat instellingen zoals Accare zelf al fors hebben bezuinigd en ‘dure’ bedden hebben ingeruild voor goedkopere zorg via spreekuren en bij mensen thuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.