Noorderlingen bij de 4daagse: 'Kom op je kan het. Sodemieter op!' (+video)

Lachende gezichten, tranen van geluk en verdriet, duimen omhoog. De telegramactie van Dagblad van het Noorden liet donderdag tijdens de Nijmeegse 4daagse niemand onberoerd.

Robert Peters (62) uit Gees maakt een foto van de vier telegrammen die hij net kreeg uitgereikt bij de stand van Dagblad van het Noorden langs de Zevenheuvelenweg. Een traan rolt over zijn wang, de onderlip trilt. Gaat het goed, meneer? ,,Ach, mijn dochter stuurde een telegram. Kijk hier.” ‘Henny is er niet meer bij, maar ze is trots op je pap’, schrijft zijn dochter.

Henny was de vrouw van Robert. ,,Ze is 16 juni overleden. Het ging niet meer. Mijn dochter zou met me meelopen deze Vierdaagse, maar ze heeft last van haar heup. Nu loop ik alleen. Nou ja alleen, er lopen 44.000 mensen met mij mee.”

Erin geluisd

Dochterlief luisde Peters er drie jaar geleden in om de Vierdaagse te wandelen. Ik kom uit Nijmegen en dan moet je de Vierdaagse gelopen hebben, heb ik altijd geroepen. Dat gooide ze me voor de voeten en ze heeft ons opgegeven.”

Het is een feest om langs Zevenheuvelenweg tussen Groesbeek en Berg en Dal te staan. Campers staan zij aan zij in de berm. Muziek komt uit alle hoeken. De derde etappe van de Vierdaagse komt elk jaar over de weg met zeven venijnige puisten op en af.

Foto's: Corné Sparidaens

Wie langs de stand van Dagblad van het Noorden komt, heeft nog 7 kilometer te gaan naar de finish in Nijmegen. Kortom, het einde is in zicht en een telegram met opbeurende boodschap is voor velen het laatste zetje naar het eindpunt. In totaal deelden we bijna 1500 telegrammen uit.

Jong en oud

Jong en oud lopen mee deze vier dagen. De 11-jarige Nina van Leuveren uit Meppel komt monter aanlopen met haar vader. Ze loopt voor het V-team, een groep van honderd jonge lopers die onderweg vloggen, snapchatten en instagrammen.

Ze is met papa de groep iets vooruit gelopen. Heeft ze al blaren? ,,Nee hoor, niet één. Ik heb alleen een beetje last van mijn schouder.” Ze heeft twee telegrammen gekregen. Eén van juf Wendy. ,,Ik ben trots op je, je bent een kanjer.”

Van Glimmen naar Ikea, en een borrel

Een van de oudste deelnemers is Jan Dijkema (81) uit Glimmen. Zijn vrouw Alberdien wacht hem op bij de Dagblad-kraam. ,,Ze twijfelen altijd of ik het red. Maar hier sta ik weer. Voor de tiende keer, ik krijg een gouden kruisje.”

Wat is zijn geheim? ,,Geluk hebben en gezond blijven. Ik rook niet, maar lust wel graag een borreltje, Jägermeister. Voor de Vierdaagse train ik twee keer per week. Dan loop ik 20 kilometer, van Glimmen naar Ikea in Groningen. Daar ga ik wat eten, lekker goedkoop ja. Dan loop ik terug. En als het eten bij Ikea me niet bevalt, ga ik langs McDonald’s.”

Lees hier het liveblog terug over het uitdelen van de telegrammen
Lees verder

Drie generaties

Van de familie Thie lopen maar liefst drie generaties mee. Opa Henk (64) uit Winsum, zoon Remon (41) en kleindochter Noëlle (13) uit Zuidbroek. Het drietal is goed voor ruim dertig telegrammen. Op een stoeltje naast de Dagbladstand bekijken ze de berichtjes. Noëlle heeft een kaartje van oma en een brief van haar klasgenootjes van het Winkler Prins in Veendam.

Alie Duisterwinkel uit Haren viert vandaag haar 64ste verjaardag. Ze loopt samen met haar man Klaas. De verjaardag wordt vanavond zeker nog wel even gevierd? ,,Ik denk in bed”, roept Klaas spontaan. ,,Nou, ik denk dat ik als een blok in slaap val”, is Alie’s antwoord.

‘Ik ben al zo’n jankerd’

Hé, wat is daar aan de hand? Corlette Wever (57) uit het Drentse Zuidwolde krijgt het te kwaad als ze haar telegrammen leest. Ze slaat de hand voor haar mond en de schouders schokken. Gaat het een beetje? ,,Ach, ik krijg zulke lieve berichtjes. Wel vijftien. Weet je, ik heb kanker gehad en nu sta ik hier. Al die mensen herinneren mij daaraan. Dan hou ik het niet meer droog. Ik ben al zo’n jankerd..”

‘De Zevenheuvelenweg is mij de baas’

De pechvogel van de dag heeft zich ook gemeld. Stass Jansema (27) uit Delfzijl. ,,Ik stop ermee”, klinkt het resoluut. Stass heeft overal last van. Van blaren, de knieën en de rug. Hij is met een groepje vrienden, maar daarvan is ook al een paar gestopt. ,,Ik wilde het telegram ophalen. Dat is gelukt.” Hij blaast uit op een stoel en rookt een sigaret.

,,Iedereen roept wel ‘Kom op, je kan het’. Dan denk ik sodemieter op. Die Zevenheuvelenweg is mij de baas.” Na een half uur hijst hij zich uit zijn stoel. Voorzichtig gaat het verder naar de laatste van de zeven heuvels. Zou hij dan toch..?

Telegrammen om aan te moedigen

Ruim 1500 telegrammen en kaarten stuurden familieleden, vrienden, collega’s of kennissen op naar Dagblad van het Noorden voor de lopers van de Nijmeegse 4Daagse. Een greep uit de boodschappen:

Jan Barelds, Zuidlaren

Lieve paps, even een vraagje. Hoe kan het dat jij nu voor de zevende keer fluitend de Nijmeegse Vierdaagse loopt, terwijl ik die 25km bij het Lauwersmeer op m’n tandvlees liep? Weet je zeker dat ik niet van de melkboer ben? Hoe dan ook, ik zie je op de Via Gladiola. Ben trots op je! Liefs je dochter (maar check het nog even bij mams).

Tineke van der Berg, Hoogkerk

Lieve zus, potverdikke......... toch al weer zover gekomen, nog vele gezonde kilometers toegewenst, succes XXX, Diena.

Jozé Bernsen, Weiteveen

Heeey oma..:), een klein duwtje van mij :) zodat je het gaat halen! Toppertje! Veel liefs van Sophie en ook wel van mijn papa en mama hoor:). Stefan.

Sylvan Boer, Smilde

Als handballer maak je weleens een loopfout. Dan is het een overtreding. Bij de 4daagse loop je verkeerd of struikel je over je eigen voeten bij een loopfout. Oppassen dus! Je bent een HELD. Ik ben trots op je. Freddy Makkes, handbalcoach.

Petra Bos, Uithuizermeeden

Moi schone zus. Vvoor de 11e keer, dat is volgens mijn berekening wel 77 heuvelen! Veel succes, je bent er bijna. Zet hom op, groet'n oet kroddeburen. Sjors en Skip

Jan Dijkema, Glimmen

Liefste Jan, Daar ga je weer ... Net 80 jaar geworden en voor de 10e keer naar de Vierdaagse. Een superheld voor mij. Ik wens jou en ook van je kroost een fijne vierdaagse toe und ich liebe dich. Alberdien

Nelleke Drukker, Groningen

Lieve Nelleke, Wat dapper dat je toch bent gaan lopen nu je wandelmaatje en zus met een gebroken voet op de bank ligt. Je loopt nu voor twee en voor ons goede doel War Child. Dit moet een zware dag zijn , hierna nog één dag, houd de moed erin. Voor onze doorzetter veel liefs, Jantje.

Jacob Frericks, Scheemda

Langs deze weg een hartelijke groet en veel succes gewenst van de vrienden van de sjoelclub. Kop der veur en gain gezeur. De sjoelclub.

Ube Hes, Winschoten

Moi Ubo, aal weer bienoa n vaardoagse veurbie, nog ain dag en kinst weer noes goan en den verder mit kornuitn mit opzettn van Emsland Wandeltocht vanoet Bourtangé (16 febr. 2019). Aal vast filanteerd mit behoaln van dizze vaardoagse en nait te haard mit Jacob loopn. Dien wandelmoat Lodewiek.

Henni van ’t Hof, Vries

Dag Henni, stoere wandelaar, dag 3 zit er bijna op! Ik vind het knap van je, om op je 61ste aan je eerste 4-Daagse te beginnen. Mede dankzij Coby. Ik wens jullie allebei heel veel succes en heel veel plezier. En loop hem uit hè! Nu ben je misschien moe en heb je zere benen en/of voeten. Maar morgen ben je supertrots op je 4-Daagse kruisje. Geniet ervan. Groet voor jullie allebei. Fokje

Kelly Jansma, Hoogkerk

Lieve Kelly, wat zijn wij trots op jou dat jij deze vierdaagse bent gaan lopen. Je kan het, net als al je andere overwinningen. Weet je, boven op die wolk daar zit iemand die megatrots op jou is. En hij (ome Jim) is bij je om jou naar je medaille te leiden. Die je super verdiend hebt. We houden van je, liefs mama en Jaap en Sanne.

Annie Mast, Meppel

Annie topper! Heel veel succes met je 35e 4Daagse van Nijmegen. Gaat dit echt de laatste keer worden Annie? Dat zal dan zijn met een lach en een traan, want hier leefde je elk jaar na toe. Wij wensen je héél veel succes en sterkte en vooral geniet ervan. Liefs van je oude buurtjes uit Eext.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.