Noorderlingen in krimpgebied zijn somber over leefbaarheid

Een kwart van de inwoners van Noord-Nederland die in een krimpgebied wonen, vindt dat de leefbaarheid het afgelopen jaar achteruit is gegaan.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Groningse en Friese Sociaal Planbureau en onderzoeksclub CMO STAMM.

In april werden hiervoor bijna 4500 inwoners van Noord-Nederland ondervraagd.

Het gaat om mensen die deel uitmaken van de zogenoemde burgerpanels.

De Drentse panelleden bleken hun woonomgeving het meest te waarderen. Zij gaven gemiddeld een 7,8, iets hoger dan de Friezen (7,9) en de Groningers (7,6). Voor de voorzieningen in hun woonomgeving gaven ze een 7,1.

Somber gestemd

In de krimpregio’s ligt dat cijfer lager: 6,7. Een derde van de ondervraagden ziet de toekomst positief, 12 procent is somber gestemd.

Vooral jongvolwassenen (18 tot 34 jaar) overwegen te verhuizen. Binnen de komende twee jaar zegt 21 procent van deze groep zeker te zullen vertrekken. Ruim een kwart (28 procent) wil misschien verhuizen.

Belangrijkste reden die noorderlingen noemen om te vertrekken, is gezondheid (32 procent) of onvrede met de huidige woning (22 procent).

Van de Groningse ondervraagden overweegt één op de vijf te vertrekken wegens de aanhoudende aardbevingen door de gaswinning. Veel Groningers blijken zeer ontevreden over de waardeontwikkeling van hun woning, zeker in vergelijking met de inwoners van de beide andere provincies.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.