Noorderlingen krijgen celstraf voor het verduisteren van 4 miljoen euro van 12-jarige jongen

Herman de W. uit Eelderwolde op 11 mei in de rechtbank in Zwolle.

Een Drent (55) en een Groninger (39) moeten de gevangenis in omdat ze de erfenis van een 12-jarige jongen hebben verkwanseld. Dat bepaalde rechtbank in Zwolle woensdagmiddag.

Herman de W. uit Eelderwolde krijgt twee jaar celstraf. Adriaan B. uit Midwolda krijgt van de rechter anderhalf jaar gevangenisstraf. Ook moeten ze de 4 miljoen euro die ze hebben gestolen terugbetalen.

Bewindvoerders

In 2007 overleed de vader van de destijds 12-jarige Mick van Riemsdijk. De man liet zijn zoon een aanzienlijk vermogen van miljoenen euro's na.

De W. en B. werden aangesteld als bewindvoerders van de jongen. Ze kregen de opdracht het geld, zoals dat gebruikelijk is bij minderjarigen, risicoloos en gematigd defensief te beleggen.

Dat gebeurde niet.

De Drentse en Groninger bewindvoerders staken 4 miljoen euro van Van Riemsdijk in Reggehuys, het vastgoedbeleggingsfonds waar De W. zelf directeur was.

„Hij zette zowel de handtekening om geld uit te lenen als om geld te ontvangen”, zei de officier van justitie twee weken geleden tijdens de zitting over de dubbelrol van De W.

Reggehuys ging in 2010 failliet. De 4 miljoen euro uit de erfenis van de jongen was daarmee verdwenen.

De rol van de Friesland Bank

Het geld van Van Riemsdijk was ondergebracht bij de Friesland Bank, waar bewindvoerders B. en De W. vroeger werkten. De rechtbank in Almelo oordeelde vorig jaar april dat de Friesland Bank de verdwenen 4 miljoen euro plus rente moet terugbetalen.

De Friesland Bank had volgens de rechter aan de bel moeten trekken. De bank maakte de bedragen 'terstond, klakkeloos en zonder enige toets aan de belangen van Van Riemsdijk' over, concludeerde de rechtbank toen.

De Rabobank, die de Friesland Bank heeft overgenomen, is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

Schrik en ongeloof

Tijdens de zitting, twee weken geleden in Zwolle, reageerden de Drent en de Groninger geschrokken toen ze het Openbaar Ministerie respectievelijk vier en twee jaar cel hoorden eisen.

Volgens de twee bewindvoerders hebben ze hun best gedaan goed de erfenis van de jongen te zorgen en konden ze niet veel aan de financiële problemen doen. Het ging slechts om een lening, aldus de twee, en ze waren van plan om het geld terug te betalen.

Vonnis

Ongeloofwaardig, noemde de rechter die uitleg woensdag. De rechter wijst erop dat de miljoenen niet werden gebruikt om te investeren in Reggehuys maar om al bestaande schulden af te sluiten. Volgens de rechtbank is er daarom wel degelijk sprake van verduistering.

Krijgt Van Riemsdijk die 4 miljoen nu terug?

Of Mick van Riemsdijk - die inmiddels 21 jaar is, samenwoont en twee kinderen heeft - zijn 4 miljoen terugkrijgt, is de vraag.

Zowel de Rabobank als de twee bewindvoerders zijn veroordeeld tot het terugbetalen van het geld. Dat betekent echter niet automatisch dat Van Riemsdijk iets van zijn verloren geld terugziet.

Herman de W. is vorige week failliet verklaard . De Rabobank, die op zich voldoende geld heeft om te betalen, is tegen de beslissing van de rechter in hoger beroep gegaan. Dat hoger beroep moet nog plaatsvinden.

Wordt vervolgd dus.

Hoe zat het ook alweer met deze zaak? Verslaggever Bas van Sluis legde het eerder in dit filmpje uit.

menu