Noorderplantsoen schoner sinds invoering picknickkleed

De picknickkleedjes in het Noorderplantsoen sorteren effect. De gemeente Groningen merkt dat het park schoner is sinds ze gratis worden uitgedeeld.

Elke ochtend na een mooie zomerdag komt er een team van de gemeente naar het plantsoen om afval op te ruimen. Ze halen niet alleen troep uit de vuilnisbakken, maar ook uit de bosjes en van het grasveld. ,,Sinds de invoering van picknickkleedjes merken de medewerkers duidelijk dat er minder zwerfafval ligt’’, zegt een woordvoerder.

Vuilniszak en kleedje in één

Sinds de introductie, ruim een maand geleden, werden er zo’n duizend picknickkleedjes gebruikt. Bezoekers van het plantsoen kunnen hun afval op het stuk plastic van 1 vierkante meter leggen en door de punten bij elkaar te vouwen ontstaat een vuilniszak.

Groningen kocht zo’n tweeduizend kleedjes in om te testen of ze hun werk doen. Nu blijkt dat dat het geval is, koopt de gemeente er meer van het bedrijf Cleanpicnic. Iedereen die op mooie dagen het plantsoen bezoekt kan in het vervolg zelf een kleedje afscheuren.

Al lange tijd stoorden Groningers die in de omgeving van het park wonen zich aan de troep die overbleef na een zonnige dag. Barbecueafval, blikjes, flesjes, dopjes, etensresten. Van alles was er te vinden.

Schoonmaakkosten

De kleedjes zijn door medewerkers van stadsbeheer ook gebruikt als instrument om in gesprek te komen met zonaanbidders in het plantsoen. ,,Dat werkte heel goed’’, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Door de kleedjes uit te delen wijs je mensen er heel makkelijk op dat ze zelf hun rommel moeten opruimen.’’

Het systeem wordt op meer plekken in Nederland gebruikt. In Amsterdam worden jaarlijks vele tienduizenden euro’s bespaard op schoonmaakkosten door het gebruik van de picknickkleedjes. Hoe groot de besparing in Groningen is moet nog blijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.