Noordpool Express brengt kerstman naar Veendam (+video)

Verlegen gezichtjes bij vader op de arm en kinderen die staan te springen omdat ze niet kunnen wachten tot de trein vertrekt. Het is druk op het perron in Veendam zaterdag aan het einde van de middag. De gezinnen staan te wachten tot ze mee mogen met de Noordpool Express.

Spontane actie

De dieseltrein van het STAR Museum rijdt ook dit jaar weer naar Wildervank en haalt hier de kerstman op. De kinderen en ouders met een kaartje mogen mee. De familie Smit is een van de families die in de trein zit, wachtend op het fluitsignaal. ,,Het was een spontane actie om mee te gaan’’, vertelt vader met zijn 2-jarige dochter op schoot. ,,Ze vindt het nog een beetje spannend’’, haar 7-jarige broer kan juist niet wachten tot de trein vertrekt.

En dan eindelijk gaan ze. Al gaat het toch iets anders dan verwacht. ‘’Wat sloom’’ of ‘’waar is die kerstman dan?’’ roepen kinderen in de trein. Het is het even wachten op de kerstman, maar als hij lolly’s uitdeelt terwijl de trein terug hobbelt naar station in Veendam is alles weer goed. Terug op het station wachten veel meer kinderen en ouders de kerstman op. Samen gaan ze naar het centrum. Hier is een kerstmarkt. De kerstman in een koets en de rest er lopend of in een wagen achteraan.

loading  

Kerstmarkt Veendam

Deze wagen reed de hele dag al van en naar het centrum, om reizigers uit de trein naar de kerstmarkt te brengen. En dat is traditie voor veel mensen. Zo ook voor Marianne Dijk uit Veendam ,,Dit doen we elk jaar, vaste prik, het moet gewoon’’. Vooral de 4-jarige Damian glundert. ,,Het was eigenlijk niet het plan, maar hij vindt dit helemaal geweldig’’, vertelt zijn moeder.

Ook Ineke Muurman en haar kinderen Xamira (10) en Jaidy (6) uit Wildervank gaan elk jaar naar de kerstmarkt. ,,Ik heb het gisteren pas verteld’’, zegt moeder Ineke. En dat was slim want de kinderen kunnen niet wachten tot de wagen begint met rijden.

loading

Blijft het hier bij één ritje, zijn er ook kinderen die niet uit de wagen te krijgen zijn, vertelt chauffeur Peter Puister uit Wildervank. ,,Er was net een stel die zijn wel twee of drie keer mee geweest. Tot papa en mama zeggen, nu is het genoeg’’.

Ook vandaag nog

Vandaag rijdt er een speciale stroomtrein naar Veendam en kunnen bezoekers de kerstmarkt in het centrum bezoeken. Zondagmiddag wordt de kerstmarkt afgesloten met een vuurwerkshow.

menu