Noordwand Grote Markt nu aanpakken

De noordwand van de Grote Markt loopt in de toekomst mogelijk door tot aan de Martinitoren. Het stadsbestuur wil vaart maken met aanpak van de noordwand nu de oostkant op papier klaar is.

Belangrijkste ingrepen: het ABN Amro pand – blikvanger in de noordwand – inrichten voor vernieuwende bedrijven en de achterkant van de noordwand flink aanpakken.

Kreupelstraat

Met de bouw van het Forum, het WestCord Hotel en het nieuwe hoekpand waarvoor een wedstrijd is uitgeschreven, is de oostkant van de Grote Markt over een paar jaar gereed. ,,Dan kijk je automatisch naar de noordkant’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. (PvdA).

Het is een wens van het stadsbestuur om de noordwand door te trekken richting de Martinitoren. Tussen de wand en de toren loopt nu de Kreupelstraat. ,,Maar lang geleden was het een steeg’’, zegt Van der Schaaf. ,,Het is kenmerkend voor Groningen dat je via smalle straten op grote pleinen uitkomt.’’ De Kreupelstraat is nu nog een belangrijke busroute. Omdat de bussen in de toekomst niet meer via de Grote Markt rijden, vervalt die functie. Fietsers kunnen er in de toekomst nog wel door.

Vernieuwende bedrijven

Het opvallende grijze gebouw van ABN Amro blijft in de eerste plannen overeind. De gevel moet wel een opknapbeurt krijgen. Het stadsbestuur zou graag zien dat vernieuwende bedrijven zich er vestigen. ,,Aan de Grote Markt zitten studenten, horeca, bestuur en winkels. Bedrijven missen we eigenlijk nog’’, zegt Van der Schaaf. Als het pand flink opgeknapt wordt, kan het volgens hem prima overeind blijven. Verduurzaming moet een grote rol spelen.

Het pand zou ook door Stadjers en toeristen gebruikt kunnen worden. Van der Schaaf: ,,Veel mensen weten niet dat er een prachtig atrium in het pand zit. Denk eens aan een bedrijfsrestaurant in het gebouw dat voor de gebruikers, maar ook voor publiek interessant kan zijn.’’

Geen concrete plannen

De achterkant van de noordwand moet ook een fikse opknapbeurt krijgen. Het deel waar onder meer Aldi zit, is niet aantrekkelijk genoeg. Heel concreet zijn de plannen nog niet. ,,Woningbouw kan een optie zijn op die plek.’’

Het informatiecentrum op de Grote Markt verdwijnt in de toekomst. De trap, veel gebruikt als zitplek, komt mogelijk permanent terug. Bijvoorbeeld als entree naar het vernieuwde ABN-gebouw.

Het stadsbestuur is al in gesprek met pandeigenaren en gaat dat de komende tijd intensiever doen.

De Grote Markt wordt aan meerdere kanten ingericht zoals vroeger. De oostwand is flink naar voren gekomen en komt op dezelfde plek als voor de oorlog. Het terugbrengen van de ‘steeg’in de Kreupelstraat brengt meer historie terug.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.