Bergingsteam krijgt stuurloze Eemslift Hendrika uit Delfzijl onder controle. Vrachtschip kan nu worden weggehouden van de Noorse kust (update)

Foto: ANP

Het bergingsteam van Boskalis heeft het stuurloze vrachtschip Eemslift Hendrika uit Delfzijl onder controle gekregen.

Er is een sleeplijn gelegd met de zware sleepboot Normand Drott waardoor het schip kan worden weggehouden van de Noorse kust, meldt een woordvoerder van Boskalis.

De Eemslift Hendrika was op 12 kilometer afstand van de Noorse kust toen de sleepverbinding woensdagavond tot stand kwam.

Haast geboden

Wat betreft de Noorse regering was haast geboden. De kans was groot dat het vrachtschip nog voor donderdagochtend aan de grond zou lopen als niet kon worden ingegrepen.

In Noorwegen bestaan bovendien toenemende zorgen over een milieuramp aangezien de Eemslift Hendrika 350 ton zware olie en 50 ton diesel aan boord heeft. De Noorse kustwacht brengt alle beschikbare apparatuur voor de bestrijding van olievlekken in gereedheid.

Kwestbare natuurgebieden

Directeur Emergency Management Hans-Petter Mortensholm zegt tegen de krant Dagbladet dat de regio waar het vrachtschip aan land dreigde de komen bijzonder kwetsbare natuurgebieden bevat.

Volgens Mortensholm zijn de omstandigheden in de loop van de middag en avond veranderd. ,,We zijn bezorgd dat het schip niet de baan volgt waarop het oorspronkelijke plan was gebaseerd."

De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid toen het maandag in de problemen kwam door schuivende lading. maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De twaalfkoppige bemanning werd van boord gehaald.

Helikopter

Eerder woensdag zag het er al naar uit dat de berging van het schip kon beginnen, maar door het slechte weer kon de helikopter die het gespecialiseerde personeel van Boskalis naar de het schip moest brengen en naar de twee sleepboten die daar liggen niet opstijgen.

Het Nederlandse Boskalis was vorige week betrokken bij een succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen