Nota voor 'tijdrekken' loopt hoog op bij Novatec

De nasleep van het faillissement van Timmerfabriek Barsema jaagt het Tolberter moederbedrijf Novatec op hoge kosten.

Aan advocaatkosten is de teller in vijf jaar tijd bij het werkvoorzieningschap opgelopen tot 340.000 euro. Dat meldt het bestuur van Novatec op vragen van raadslid Pierre Baas (Lijst Groen Noordenveld). In 2013 stelde hij dezelfde vraag. Toen bleek dat voor 175.000 euro aan advocaatkosten was uitbetaald.

De juridische kosten komen voort uit een geschil tussen Novatec en curator Leen Hooites van het in 2010 failliet verklaarde bedrijf Barsema. Hooites verwijt Novatec dat de timmerfabriek al reddeloos verloren was, toen het bestuur het bedrijf nog lange tijd kunstmatig in de benen hield. Als het faillissement eerder was aangevraagd, hadden de crediteuren nu met een minder hoge schuld gezeten, meent hij.

Wegens dit zogenoemde ‘Paulianeus handelen' diende de curator een claim in van acht ton bij het bestuur van Novatec en vier (oud-)wethouders van de aangesloten gemeenten in Westerkwartier en Noordenveld die indertijd bestuurlijk actief waren bij het schap.

Aanvankelijk wees Novatec de claim af. Zonder uitspraak te doen liet de rechter doorschemeren dat hij een schadevergoeding niet onbillijk vond. Hij verwees partijen naar de onderhandelingstafel. Daarbij wordt nu aangestuurd op een minnelijke schikking van rond de vijf ton.

Raadslid Baas vindt dat de wethouderbestuurders hun eigen ego's eerder aan de kant hadden moeten schuiven door te schikken. Hij noemt de gang van zaken ronduit schandelijk: ,,In Assen moest een wethouder weg vanwege het pikken van twee freesjes bij de Hornbach. Bestuurders in Noordenveld en Westerkwartier die door onnodig tijdrekken, tonnen gemeenschapsgeld verspelen, blijven zitten.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.