Novatec in Tolbert koopt vordering curator af

Werkvoorzieningschap Novatec in Tolbert betaalt 365.000 euro uit aan de schuldeisers in het faillissement van dochterbedrijf Timmerfabriek Barsema.

Dat is resultaat van een minnelijke schikking tussen het bestuur van Novatec en curator Leen Hooites. Als de schuldeisers hiermee instemmen komt formeel een einde aan het faillissement van Barsema dat zes jaar geleden werd uitgesproken.

Curator Hooites verwijt de bestuurders van Novatec dat zij onbehoorlijk handelden door Barsema nog in de benen houden toen er geen enkel vooruitzicht meer was op winstgevendheid. Ook werd de jaarrekening van de timmerfabriek te laat gepubliceerd. Door dit handelen zijn de schuldeisers financieel benadeeld. Daarvoor stelde Hooites Novatec – lees: de vijf deelnemende gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Noordenveld en Zuidhorn – verantwoordelijk.

Nadat de rechter de curator in zijn vordering goeddeels in het gelijk stelde, gingen partijen met elkaar in onderhandeling. Met de uitbetaling van het ‘resterende nettobedrag' van 365.000 euro, zoals Novatec-voorzitter Bert Nederveen het noemt, worden de vorderingen van de belastingdienst en het UWV-bedrijf volledig vergoed. De ‘gewone' schuldeisen moeten genoegen nemen met de helft van het geld dat zij van Barsema tegoed hadden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.