Nu is het definitief: vanaf dit jaar verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Het is vanaf komende jaarwisseling voor consumenten verboden om knalvuurwerk en vuurpijlen af te schieten. Een Kamermeerderheid had zich eerder al uitgesproken voor zo'n verbod, en het kabinet gaat daar nu in mee. Dat bevestigen Haagse bronnen.

De maatregelen worden morgen besproken in de wekelijkse ministerraad. Het gaat om een gedeeltelijk vuurwerkverbod: knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden, maar relatief ongevaarlijk vuurwerk als sierpotten, grondbloemen en kindervuurwerk als sterretjes en knalerwten blijven toegestaan.

Premier Mark Rutte zei eerder al dat de afgelopen jaarwisseling ‘totaal is misgegaan’. ,,De normen zijn, opnieuw helaas, overschreden. Het is schandalig hoe sommige mensen zich hebben gedragen. Wij vinden: we kunnen niet op de oude voet door.” Hij merkte daarbij op dat vuurwerk mensen ‘veel plezier brengt’, maar ook dat het ‘nog niets eens zo’n heel oud gebruik is’.

Na de jaarwisseling vormde zich al een Kamermeerderheid voor een verbod. CDA en VVD zagen daar in eerste instantie niets in, maar sloten zich uiteindelijk toch aan.

Handhaving

Het CDA wil overigens niet dat het daar bij blijft. ,,Met alleen een verbod verandert er geen klap in Nederland’’, aldus Kamerlid Chris van Dam halverwege de maand in de Tweede Kamer. ,,Dan staan we hier volgend jaar weer.’’ Van Dam vindt dat er een ‘waarden- en normendiscussie’ gevoerd moet worden als het gaat om feestvieren in de openbare ruimte. ,,Het is gewoon pure hufterigheid die hier tot uiting komt.’’

Ook wil de coalitiepartij dat het kabinet meer doet aan handhaving. ,,Als je niet iets wezenlijks doet aan de handhaving, verandert er ook met zo’n verbod niets. ,,Het kabinet zal dus echt met plannen moeten komen, wil het CDA zo’n verbod steunen.’’

Incidenten

Deze jaarwisseling werden er ruim 9300 incidenten geregistreerd, 387 meer dan vorig jaar. ‘De jaarwisseling wordt grimmiger’, stelt de politie, die bijna 300 aanhoudingen verrichtte. Brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners en agenten waren opnieuw schering en inslag, met de flatbrand in Arnhem als tragisch dieptepunt.

De druk om tot een verbod te komen werd opgevoerd door de steden Amsterdam en Rotterdam, dat met eigen afsteekverboden wilde gaan werken. Ook de VVD-burgemeesters Jan van Zanen (Utrecht) en Johan Remkes (Den Haag) vroegen om ingrijpen.

CDA en VVD zijn om: verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.