De nuchtere volksaard maakt dat inwoners van Noord-Nederland zich vaker laten vaccineren tegen corona dan de gemiddelde Nederlander in andere regio’s, merkt huisarts Raju Peters. Uit cijfers van de GGD’s blijkt ook dat de opkomst in het Noorden hoger is.

Inmiddels heeft bijna eenderde van de volwassen inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland een prik gekregen. In de leeftijdsgroep van 70 tot 80 jaar ligt de vaccinatiegraad tussen de 86 en 90 procent, blijkt uit gegevens van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland. Dat getal ligt in andere delen van Nederland iets lager.

De noordelijke GGD’s merkten al eerder dat in Groningen, Drenthe en Friesland de beschikbare afspraken in de testraten eerder vol raken dan in de rest van het land. Exacte gegevens over de opkomst per regio heeft het RIVM niet beschikbaar.

Probleem bereik onder allochtonen speelt hier minder

Huisarts Raju Peters uit Scheemda, lid van het corona-crisisteam voor huisartsen, heeft ook de indruk dat de opkomst hoger is dan landelijk. ,,In het begin van de vaccinaties door huisartsen was het nog even spannend maar het is inmiddels behoorlijk bijgetrokken, variërend per huisarts van 70 tot 90 procent.’’

Peters denkt dat het vertrouwen in de huisarts in het Noorden wat hoger is. ,,Er is hier waarschijnlijk meer dan in de achterstandswijken in de grote steden vertrouwen in de autoriteiten. In de Randstad zijn ook meer berichten dat het moeilijk is allochtonen in achterstandswijken te bereiken, dat speelt hier minder.’’

In de traditionele ‘achterstandsgebieden’ in Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe is de opkomst volgens de GGD’s wel wat lager dan in de rest van Noord-Nederland. Maar ook daar nemen toch aanzienlijk meer mensen een prik dan in de grote steden. Dat komt ook overeen met de ervaring bij andere vaccinaties voor de coronatijd; ook bij het inenten van kinderen ligt de vaccinatiegraad in het Noorden altijd al iets hoger dan in de rest van Nederland.

Bij de groep die door de huisartsen geprikt zijn, de 60 tot 65-jarigen, verschilt de opkomst wel tussen huisartsen. ,,De ene huisarts is wat fanatieker dan de andere bezig geweest mensen te overtuigen van het nut van vaccineren’’, merkt Peters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus