Het Openbaar Ministerie in Groningen doet nog altijd onderzoek naar de rol die de Engelse crimineel Robert Dawes heeft gespeeld bij de liquidatie op de Groninger onderwijzer Gerard Meesters, in november 2002. Dawes staat deze week opnieuw terecht in Parijs waar hij in december 2018 tot 22 jaar celstraf werd veroordeeld voor drugssmokkel. Het OM kijkt op afstand mee, de nabestaanden van Meesters niet: zij zijn erbij.

De 48-jarige Robert Dawes wordt gezien als een van de grootste drugscriminelen van Europa. Jarenlang wist hij uit handen te blijven van politie en justitie, maar uiteindelijk bleek hij niet onaantastbaar. Anderhalf jaar geleden werd hij in Parijs tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het organiseren van een drugstransport van 1300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika. Deze week dient het hoger beroep.

Koen (39) en Annemarie (36) - zoon en dochter - volgen het drugsproces tegen Robert Dawes in Parijs. In 2002 zou hij opdracht hebben gegeven hun vader, dan 52 jaar, te vermoorden. De schutter kreeg levenslang, de vermeende opdrachtgever Dawes werd niet vervolgd.

Geen twijfel bij leden van het rechercheteam

In december 2017 deden Koen en Annemarie Meesters aangifte tegen Robert Dawes. Bij leden van het rechercheteam dat de moord op hun vader vijftien jaar geleden onderzocht (en de moord ook wist op te lossen) bestaat geen twijfel dat Robert Dawes destijds de opdrachtgever is geweest.

Gerard Meesters was een onschuldig slachtoffer. Zijn zuster Janet werkte in Spanje als drugskoerier en had duizend kilo hasj gestolen van de drugsorganisatie van Robert Dawes. Gerard Meesters werd bedreigd en moest vertellen waar zijn zus uithing. Hij wist dat niet., hij had ook weinig contact met haar. Vier dagen na de bedreiging werd Gerard Meesters in koelen bloede in zijn woning doodgeschoten.

Opdracht to moord staat gelijk aan het overhalen van de trekker

Met de aangifte hopen Koen en Annemarie dat Robert Dawes zich voor de rechter moet verantwoorden. Het opdracht geven tot moord is voor de wet gelijk aan het plegen van de moord. Je kunt er levenslang voor krijgen.

Het Openbaar Ministerie is na de aangifte een nieuw onderzoek begonnen. De hamvraag: kan er voldoende bewijs worden verzameld dat aantoont dat de moordenaar van Gerard Meesters handelde in opdracht van Robert Dawes.

Op basis van het lopende onderzoek moet het Openbaar Ministerie eerdaags een beslissing nemen. Er zijn twee mogelijkheden. Of Robert Dawes wordt strafrechtelijk vervolgd. In dat geval zal een van de grootste drugscriminelen van Europa zich vroeg of laat voor de rechtbank in Groningen moeten verantwoorden. De andere mogelijkheid: een sepot wegens onvoldoende overtuigend bewijs.

Op verzoek van Groningen lag in Parijs een plan B klaar

Koen Meesters was in december 2018 samen met deze krant aanwezig bij het strafproces in Parijs waar Roberts Dawes schuldig werd bevonden aan alle aanklachten. Was het proces geëindigd in een vrijspraak dan lag er een ‘plan B’ klaar: op basis van een Europees arrestatiebevel zou Dawes dan op last van ‘Groningen’ worden aangehouden. De veroordeling tot 22 jaar cel maakte dat plan B niet in werking hoefde de treden. Nu de zaak in hoger beroep dient - vrijspraak is wederom mogelijk - is dit B-plan opnieuw aan de orde, zo bevestigd een woordvoerder van het OM.

In december 2018 keek Koen Meesters de man die verantwoordelijk zou zijn voor de bizarre dood van zijn vader van tien meter afstand in de ogen. Dat wilde hij ook. Nu de zaak in hoger beroep dient is ook ook dochter Annemarie afgereisd naar Parijs. Net als Koen wil zij de man zien die (waarschijnlijk) zoveel ellende in haar leven heeft veroorzaakt.

Nabestaanden willen justitie wakker houden

Maar er is nog een reden. Koen en Annemarie willen Robert Dawes niet uit het oog verliezen. Het bezoeken van de rechtszaak in Parijs is voor hen ook een soort van controle. Koen Meesters: ,,We willen justitie wakker houden. Als wij geen aangifte hadden gedaan, dan hadden ze deze zaak laten lopen. Dat is voor ons onverteerbaar. Deze man, deze Robert Dawes, wist in het verleden om onverklaarbare redenen steeds weer op vrije voeten te komen. Dat mag niet meer gebeuren.’’

De aangifte in december 2017 is door het Openbaar Ministerie in Groningen serieus opgepakt. Twee ervaren rechercheurs zijn meerdere keren in Engeland geweest, officieren van justitie reisden af naar Parijs om aan de hoogste justitie-autoriteiten uit te leggen welke de verdenking zij hebben tegen Dawes; dat de man niet alleen een mondiale drugshandelaar is, maar ook iemand die beslist over leven en dood. Het OM in Groningen zegt alle vertrouwen te hebben dat plan B in werking treedt op het moment Franse rechters hem vrijspreken van drugshandel. Robert Dawes zal dan worden uitgeleverd aan Nederland.

‘Wij kunnen ons alleen maar verbazen’

De drugscrimineel weet van het plan B en de verdenkingen die er vanuit Nederland tegen hem zijn. Zijn advocaat Sarah Mauger-Poliak zei hierover in de Franse media: ,,We kunnen ons alleen maar verbazen over het feit dat dit verzoek tot uitlevering vanuit Nederland bijna achttien jaar na de feiten komt, in een zaak waarvoor al mensen werden veroordeeld.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen