OM: cel en tbs voor serieverkrachter

Tegen de 46-jarige A.M. uit Groningen is vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens het verkrachten van meerdere tienermeisjes.

Zeven jonge vrouwen zouden het slachtoffer van de man zijn geworden. In één zaak vroeg officier van justitie Thea Pitstra om vrijspraak vanwege onvoldoende bewijs. Naast de zedenzaken zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en verboden wapenbezit.

Beeld

Het beeld dat Pitstra in de rechtszaal schetste, was dat de jonge vrouwen – meiden in de leeftijd van 15 tot 18 jaar – over de vloer kwamen bij M. om te ‘chillen’. Er was drank, er waren drugs, met name xtc. En M. beloofde van alles. Geld. Cadeautjes. Maar hij dreigde ook. Met dat wapen. Hij sloeg. Hij liet hen weten dat hij meisjes ‘weg’ kon maken, laten verdwijnen. Met al die meiden zou M. seks hebben gehad. Soms gebeurde dat, aldus het OM, onder invloed van alcohol en drugs. ,,Ze werden misbruikt terwijl ze volledig van de wereld waren.’’ Ook zouden van verkrachtingen filmopnames zijn gemaakt.

Spaarzame woorden

Het is niet waar, zei de verdachte in spaarzame woorden tegen de rechters. Hij beriep zich grotendeels op het zwijgrecht. Of hij verwees naar zijn twee advocaten. Als er wel seks was, dan vrijwillig. Drugs? ,,Ik haat drugs.’’ Over zichzelf: ,,De bewaarders in de gevangenis zeggen dat ik een goed mens ben.’’

Volgens officier van justitie Pitstra vormt M. een gevaar voor de samenleving. Een gedwongen behandeling in een tbs-kliniek is daarom noodzakelijk.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat M. als verdachte in de rechtszaal zit. Hij is veroordeeld voor drugshandel en in 2010 door het gerechtshof in Den Haag voor vier verkrachtingen en mensenhandel. Hij kreeg zeven jaar en vier maanden celstraf opgelegd.

Pitstra stelde ook dat de slachtoffers niet alleen jonge meiden zijn, maar ook kwetsbare meiden. Een aantal van hen verbleef in jeugdinstellingen. Sommigen waren weggelopen van huis en vonden via via tijdelijk onderdak bij M. Pitstra: ,,Als volwassene had hij zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Hij had ze terug moeten sturen.’’

Rollen

De zaak kwam aan het rollen toen een van de vermeende slachtoffers aangifte deed. Dat was in augustus 2016. Er volgde een onderzoek dat leidde tot nieuwe aangiftes. In oktober 2016 werd M. gearresteerd. Sindsdien zit hij vast.

De advocaten pleitten voor vrijspraak. In een betoog van drie uur probeerden ze de rechtbank ervan te overtuigen dat de afgelegde verklaringen onbetrouwbaar en ongeloofwaardig zijn. Het beeld dat wordt geschetst over M. is een onjuist beeld, aldus de raadslieden.

Smartengeld

Vier van de zeven slachtoffers hebben smartengeld gevorderd van in totaal 27.500 euro. Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.