OM: cel voor man die 18-jarige vrouw tot prostitutie dwong

Tegen een 38-jarige man uit Leeuwarden is een celstraf van vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) geëist wegens mensenhandel. De man zou in 2015 en 2016 een vrouw hebben gedwongen tot prostitutie.

Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van seksuele uitbuiting.

De verdachte zou pikante foto’s van de vrouw hebben gemaakt nadat hij haar had volgepompt met drugs (woorden van de officier van justitie). De foto’s plaatste hij op de website speurders.nl om klanten te werven. Wanneer iemand belde, zorgde de verdachte dat de jonge vrouw, ze was net 18 jaar toen het begon, naar de klant werd gebracht.

Er waren volgens het OM zes tot tien klanten, een aantal van hen woonde in Duitsland.

Onderwerpen aan zijn wil

De officier van justitie: „Hij was haar pooier. De vrouw had geen andere keuze dan zich te onderwerpen aan zijn wil.” De vrouw deed in 2017 aangifte.

Haar verhaal wordt ondersteund door verklaringen van de ex van de verdachte. Zij deed gelijktijdig aangifte van mishandeling. „Verdachte was zeer gewelddadig, vooral als hij onder invloed was van cocaïne.” Volgens de officier van justitie sloeg hij zijn partner wekelijks in elkaar.

Mogelijk een complot

De man ontkent de beschuldigingen. Volgens hem gaat het om verzinsels, mogelijk zelfs om een complot. Advocaat Meike Lubbers: „Wat opvalt was dat de twee vermeende slachtoffers zich samen op het politie bureau meldden en een pasklaar pakketje afleverden met beschuldigingen.” Volgens Lubbers zijn de verklaringen onbetrouwbaar, niet logisch en niet geloofwaardig.

Kerkgenootschap

De verdachte heeft een fors strafblad en veel geweldsdelicten. Verdachte was destijds eerst lid van Satudarah en stapte later over naar No Surrender. Hij heeft inmiddels gebroken met motorclubs. Tegen de rechters: „Ik ben lid geworden van een kerkgenootschap en werk keihard.”

Wat de officier van justitie betreft kan hij voor een tijdje stoppen met werken. De eis: vijftien maanden celstraf (waarvan vijf voorwaardelijk). De vrouw die hij tot prostitutie zou hebben gedwongen heeft een schadevergoeding van 7.000 ingediend.

Uitspraak is over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.