OM eist 10 jaar cel en tbs voor moord op Mais Jozef

Het Openbaar Ministerie heeft 10 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 43-jarige Michael D. wegens moord op de 42-jarige Nelson Mariano (Mais) Jozef.

Deze laatste werd op 15 augustus vorig jaar doodgeschoten in de Sumatralaan in Groningen. De twee mannen hadden al langere tijd ruzie met elkaar.

De verdachte beroept zich op noodweer. Hij zegt dat hij werd aangevallen door Mais Jozef met een ijzeren staaf en dat hij daarmee ook een paar keer is geslagen, kort voor het fatale schot. Dit klopt niet, zegt de officier van justitie die zich baseert op getuigenverklaringen. ,,D. is wel geslagen, maar hij zocht de confrontatie op.’’

Volgens de officier van justitie is er bij de verdachte sprake van een stoornis. Zonder behandeling is het onverantwoord dat D. ooit weer terugkeert in de samenleving, zo redeneert het OM. D. heeft een fors strafblad met meerdere geweldsdelicten. Kans op herhaling is groot, aldus de aanklager.

Het slachtoffer zou zijn neergeschoten met een zogeheten penpistool. Hij werd geraakt in de borst. Met een penpistool kan per keer één kogel worden afgevuurd. Het wapen is nooit gevonden. Aanvankelijk had D. gezegd dat hij had geschoten met een revolver. D. zei tegen de rechters dat hij altijd een wapen bij zich draagt om zichzelf te kunnen beschermen. In de buurt heeft hij de naam een ruziezoeker te zijn.

De ruzies tussen de twee mannen op die zaterdag gingen onder meer over het rijgedrag van Michael D. op zijn scooter. D. verklaarde dat er veel mensen uit de buurt waren die tegen hem samenspanden. Michael D. zei over het slachtoffer: ,,Hij wilde mij pakken. Het was hij of ik.’’

De rechtbank doet op 23 mei uitspraak.

Live Blog Rechtszaak moord Sumatralaan
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.