OM eist 12 jaar cel voor doodslag op Ilham Benchelh

Het Openbaar Ministerie heeft 12 jaar geëist tegen de 71-jarige Kasem M. wegens doodslag op Ilham Benchelh uit Siddeburen. M. zou de vrouw in januari 2010 volgens het OM om het leven hebben gebracht. Het lichaam van de toen 36-jarige vrouw is nooit gevonden.

Het OM stelt dat de vraag hoe Ilham om het leven is gekomen een bijna niet te beantwoorden vraag is. Wel is er volgens officier van justitie Corien Fahner wettig en overtuigend bewijs voor een misdrijf en dat Kasem M. daar verantwoordelijk voor is.

Volgens Fahner is het volstrekt ongeloofwaardig dat Ilham vrijwillig is vertrokken uit de woning. M. zegt dat wel. Ook is het niet aannemelijk dat Ilham anders dan door een misdrijf om het leven is gekomen.

Dit is uitvoerig onderzocht, zegt Fahner. ,,Het meest aannemelijke scenario is dat Ilham door een misdrijf om het leven is gebracht.’’

De tweede dag in de rechtszaak over het mysterie van Siddeburen: Volg hier het liveblog
Lees verder

Scheiding

Het stel lag in scheiding. De dag na de vermissing had Ilham een afspraak met een advocaat om de scheiding te regelen. Kasem M. zou van die afspraak niet hebben geweten. Wel heeft hij kort voor de verdwijning in een gesprek met een maatschappelijk werker laten weten dat hij niet meer onder één dak met Ilham wilde leven.

De officier van justitie: ,,Mijn conclusie: huiselijk geweld met de dood tot gevolg. Verdachte M. was in zijn trots gekrenkt.’’

Vanmiddag krijgt advocaat Fred Kappelhof het woord om de verdediging te voeren.

Verklaring van de broer

Het proces begon met een verklaring van de broer van Ilham Benchelh die samen met zijn moeder vanuit Marokko naar Nederland is gekomen. De broer vertelde over het grote verdriet van de familie en de onzekerheid waarin zij al negen jaar leven. Moeder Benchelh werd gisteren tijdens de zitting onwel en is met spoed geopereerd. Vandaag wacht haar een nieuwe zware operatie, zo werd verteld.

De uitspraak wordt in maart verwacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.