OM eist 5 jaar cel tegen brein woningoverval

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep vijf jaar celstraf geëist tegen de 27-jarige Stefano P. uit Groningen wegens zijn betrokkenheid bij een woningoverval in augustus 2014 in Groningen.

Medeverdachten zijn eerder dit jaar veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar.

Het betrof een zeer gewelddadige overval waarbij de toen 68-jarige vrouw werd bedreigd en vastgebonden op een stoel. De vijf overvallers hadden een tip gekregen dat in de woning veel geld (300.000 euro) aanwezig was. Dat was niet het geval.

Georganiseerd vanuit de gevangenis

De overval was door P. vanuit de gevangenis in Veenhuizen georganiseerd. Hij was zelf niet bij de uitvoering aanwezig. Het was ook P. die (voor hem onbedoeld) zorgde voor het oplossen van de zaak. Op de binnenplaats van de gevangenis sprak hij met een medegedetineerde over de overval. Twee bewaarders hoorden dit en maakten daar melding van.

De rechtbank in Groningen veroordeelde P. tot vier jaar cel. Het OM vindt dit te weinig en ging in hoger beroep. Volgens het OM is zes jaar celstraf een passende straf, maar omdat het strafproces erg lang duurt (te lang) viel de strafeis een jaar lager uit.

De overvallers hadden het voorzien op de partner van de vrouw, niet wetende dat de man een paar maanden eerder was overleden. De vrouw kon uiteindelijk de buitenwereld waarschuwen door een alarmsysteem in werking te zetten, dat was geïnstalleerd toen haar man nog ziek was. Het systeem werkte nog.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.