OM eist 5 jaar cel tegen vader wegens doden baby

Tegen de 26-jarige S.T. uit Hoogezand is een celstraf van 5 jaar geëist wegens het doden van zijn acht weken oude baby.

Het jongetje overleed in maart vorig jaar in het UMCG als gevolg van hersenletsel.

Onderzoek heeft aangetoond, zegt het Openbaar Ministerie (OM), dat het letsel zeer waarschijnlijk is toegebracht door het schudden van de baby. Er is geen medische oorzaak van het overlijden van het jonge kind gevonden. Het OM gaat uit van doodslag.

Hersenfunctiestoornissen

T. was alleen thuis met het kind. De baby zou, liggend in de box, de clip van een speenkoord in de mond hebben gehad. Dit zou volgens de vader letsel aan de mond hebben veroorzaakt. Toen het kind bleek werd en de mond bloedde, en niet wilde drinken, is hij met zijn gewaarschuwde partner (moeder) met de baby naar de dokterspost in Groningen gegaan. Daar werden ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Twee dagen later overleed het kind aan hersenfunctiestoornissen. De vader werd in november aangehouden. Sindsdien zit hij vast.

Op basis van verklaringen van (medisch) deskundigen concludeert het OM dat het letsel alleen kan zijn toegebracht door hard schudden. Een val wordt uitgesloten. Het OM sluit niet uit dat T. gefrustreerd was omdat de baby veel huilde.

Zwijgrecht

T. beriep zich tijdens de rechtszaak op advies van zijn advocaat op het zwijgrecht. De officier van justitie: ,,Alleen hij weet wat er is gebeurd, maar hij laat ons gissen.’’ Bij de politie heeft hij wel een verklaring afgelegd (over het speenkoord).

In 2012 en 2013 waren er meldingen binnengekomen dat T. en zijn partner zich schuldig maakten aan kindermishandeling. Het gezin heeft toen enige tijd hulp gekregen van jeugdzorg.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.