OM eist celstraf tegen hennepkweker uit Groningen

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 21 maanden geëist tegen een 23-jarige man uit Groningen wegens hennepteelt. Behalve de teelt wordt de man verweten dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie en van wapenbezit.

De man bestierde een growshop in Groningen. De politie signaleerde de verdachte ook regelmatig op een bedrijventerrein in Winsum waar in een bedrijfspand een hennepkwekerij was ondergebracht (1000 planten). In juni 2015 werden meerdere verdachten aangehouden. Drie van hen werden in juli van dit jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15, 27 en 33 maanden.

Camera’s

Een inwoner van Winsum had de politie gemeld dat er in het bedrijfspand dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. De politie hing vervolgens camera’s op. De verdachten kwamen letterlijk in beeld.

Korting

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de organisatie bijna 900.000 euro verdiend aan de hennepteelt in Winsum. De procedure om dit geld ‘af te pakken’ is in gang gezet.

De verdachte kreeg een korting op de strafeis van drie maanden omdat de rechtszaak lang op zich heeft laten wachten. De officier van justitie kon geen verklaring voor geven voor de lange duur.

Advocaat Heiko Eckert stelde dat de rol van verdachte zeer gering is geweest. ,,Hij verkocht hennepzaden en dat is niet verboden.’’ Van een actieve rol zijn geen bewijzen, aldus Eckert.

De uitspraak is over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.