OM eist celstraffen van 30 maanden tegen woninginbrekers

Het openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist van 30 maanden tegen twee mannen (23, 26) uit Ede en Arnhem wegens woninginbraken. De twee worden verdacht van negen woninginbraken en pogingen daartoe in Glimmen, Eelde, Zuidlaren, Haren, Bedum en Zuidwolde. Gedupeerden dienden schadeclaims in van opgeteld ruim 20.000 euro.

De twee werden in februari aangehouden kort nadat ze zouden zijn betrapt bij een inbraak aan de Meidoornlaan in Glimmen. De aanhoudingen hadden plaats in een caravan op een camping in Anloo. In de caravan werden goederen gevonden die bij de inbraken buit waren gemaakt.

De twee mannen ontkennen iets met de inbraken te maken te hebben. Bij de politie hadden ze een beroep gedaan op het zwijgrecht. Tegen de rechters zeiden ze dat ze in Anloo waren omdat ze als knippers werken in wietkwekerijen in Groningen.

De officier van justitie gelooft dat niet. De mobiele telefoons van de verdachten straalden zendmasten aan in de buurt van woningen op tijdstippen dat daar werd ingebroken. Bij de aanhouding probeerden ze volgens de politie een gestolen kluis te openen.

De verdachten ontkennen ook dat. Ze zeggen dat zeker nog zes andere personen in de caravan verbleven dan wel woonden en dat ze regelmatig hun telefoons uitleenden. Een van de verdachten, vaker veroordeeld in verband met inbraken: ,,Ik weet echt wel dat je nooit je telefoon moet meenemen. Ik ben niet dom.’’

Een van de slachtoffers vertelde in de rechtszaal hoe groot de impact van de inbraak is op haar leven. Acht jaar geleden overleed haar zoon. Al die tijd is zijn slaapkamer onaangeroerd gebleven. ,,Na de inbraak was alles overhoop gehaald. Ik kan daar bijna niet mee leven.’’ Een van de verdachten reageerde: ,,Ook al heb ik het niet gedaan, ik voel wel spijt. Vooral voor die mevrouw die moet huilen. Als ik naar haar kijk, moet ik ook huilen.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.