Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van drie jaar geëist tegen twee broers (24, 27) uit Stadskanaal wegens de handel in cocaïne. Een deel van de handel verliep volgens het OM via het restaurant van een van de verdachten.

De politie begon in maart 2019 een onderzoek nadat er diverse meldingen binnen waren gekomen over cocaïnehandel in Stadskanaal. De namen van de twee broers werden daarbij genoemd. Afgelopen zomer werden ze aangehouden. Op de achterbank van de auto van de oudste verdachte, de eigenaar van het restaurant, lag een kilo cocaïne.

De man verklaarde in de rechtszaal dat hij de harddrugs in opdracht van een kennis had opgehaald in Amsterdam. Hij kreeg voor die klus 500 euro. ,,Het is een beetje apart dat ik dat heb gedaan. Ik had het geld helemaal niet nodig.’’ Dat hij in Stadskanaal cocaïne verhandelde ontkent hij stellig. Zijn broer beriep zich op het zwijgrecht.

Geen tijd voor drugshandel

De oudste verdachte zei dat hij helemaal geen tijd had om zich met drugshandel bezig te houden. ,,Ik werkte meer dan honderd uur per week in mijn zaak.’’

Het OM baseert de verdenkingen op verklaringen van kopers. In totaal hebben 34 personen verklaard dat ze regelmatig cocaïne kochten bij de broers, sommigen al drie jaar lang. De oudste verdachte zei dat hij de personen die dat beweren niet kent. ,,Ik heb het gevoel dat ik er word ingeluisd.’’

Een Porsche en een prijzige Mercedes

Een financieel onderzoek ondersteunt de verdenkingen, zei de officier van justitie. Beide mannen reden in dure auto’s wat niet kan worden verklaard uit de opbrengst van het restaurant. De winst was bescheiden. De jongste broer heeft geen legale inkomsten. De een reed in een Porsche, de ander in een prijzige Mercedes. De auto’s stonden op naam van opa.

De oudste verdachte beschikte over tientallen bankrekeningen bij acht verschillende banken. Daar werd veel geld op gestort, doorgaans 25, 50 of 60 euro dan wel een veelvoud van die bedragen die overeenkomen met de prijs voor cocaïne.

Meerdere jaren gevangenisstraf

Wie meerdere jaren in harddrugs handelt, moet rekening houden met meerdere jaren gevangenisstraf, zei de officier van justitie. Ze vordert ook het geld dat de twee met de handel zouden hebben verdiend: zo’n 51.000 euro. Dat is minus de kosten die ze maakten, zoals inkoop.

De advocaten pleitten voor vrijspraak. Volgens hen is er onvoldoende bewijs en zijn zaken die zouden kunnen duiden op onschuld, niet door de politie onderzocht.

De uitspraak is op 25 januari.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank