Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 36 maanden celstraf geëist tegen een 48-jarige man die in januari 2019 in Stadskanaal zijn toenmalige partner zou hebben verkracht en haar dochter hebben misbruikt.

Er was volgens het OM sprake van een relatie met veel geweld en alcoholmisbruik. Volgens de officier van justitie kan de verdachte overkomen als een charmante man, terwijl hij in werkelijkheid impulsief en agressief is.

Van de geëiste drie jaar geldt dat een jaar voorwaardelijk is.

De bewijzen voor de verkrachting en de ontucht lagen - zoals vaak bij zedenmisdrijven - niet voor het oprapen. De officier van justitie stelde evenwel dat de aangiftes voldoende betrouwbaar zijn en ook steun vinden in verklaringen van anderen, onder wie een vertrouwenspersoon op school.

Samen op vakantie

Tijdens de zitting vertelde de verdachte dat hij vorig jaar een korte relatie met het slachtoffer heeft gehad, kort nadat zijn voorarrest geschorst. Ze zouden ook samen op vakantie zijn geweest. Dit ondanks het contactverbod.

Het slachtoffer zat in de zaal om gebruik te maken van het spreekrecht. Na de beweringen van de verdachte moest de vrouw als getuige vragen beantwoorden over het wederzijdse contact.

Zo ontzettend bang

Op emotionele wijze vertelde ze dat ze vorig inderdaad omgang heeft gehad met haar ex, maar dat dat was ingegeven door angst. ,,Zijn wil is wet. Ik had geen keus. Ik ben zo ontzettend bang voor hem.’’

De man werd in 2012 veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens het verkrachten van twee prostituees. In hoger beroep werd hij toen vrijgesproken. Dat moet nu weer gebeuren, vindt zijn advocaat. Hij hield de rechters voor dat de verklaringen van moeder en dochter niet betrouwbaar zijn. ,,Er is geen overtuigend bewijs.’’

De uitspraak is over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank