OM eist in hoger beroep 10 jaar en tbs voor doden Jesse van Wieren

Jesse van Wieren. Foto: Archief DvhN

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Rhowan P. (28) uit het Kloosterburen. Hij zou Jesse van Wieren in nieuwjaarsnacht van 2016 op brute wijze hebben gedood.

Verdachte Rhowan P. (28) en zijn 28-jarige vriendin Desiree G. werden eind juni vorig jaar door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Advocaat-generaal Henk Dijkstra eiste dinsdag in de hoger beroepszaak van P. tien jaar cel en tbs. De vriendin ging niet in hoger beroep.

Groter aandeel

Dijkstra vindt dat de rol van P. bij de gewelddadige dood van de 28-jarige Jesse van Wieren veel groter is geweest dan het aandeel van de vriendin. P. was volgens Dijkstra als eerste agressief, hij heeft zijn vriendin om een mes gevraagd, 'om het slachtoffer af te maken'. Dijkstra sprak van 'een gruwelijke levensberoving', die eindigde in de hal van de woning van P. in Kloosterburen.

Wat er precies is gebeurd die nieuwjaarsnacht is nooit echt duidelijk geworden, mede als gevolg van de tegenstrijdige verklaringen van de twee verdachten. Van Wieren had die nacht oud en nieuw gevierd in een café in Kloosterburen.

Veel geweld

Onduidelijk is hoe hij in de woning van P. terecht is gekomen, maar wel duidelijk is dat Van Wieren met veel geweld om het leven is gebracht. Het slachtoffer kwam uit Leens en was sinds een cafébezoek in Kloosterburen op 1 januari 2016 vermist.

Advocaat-generaal Dijkstra gaat er van uit dat er op enig moment een vechtpartij is ontstaan, waarbij Van Wieren zeker niet de grote agressor is geweest, zoals P. heeft beweerd.

Van Wieren kreeg werd geslagen, kreeg klappen met een ijzeren stofzuigerbuis en kreeg -waarschijnlijk in de hal- de messteken toegediend. Na de mishandeling heeft P. Van Wieren in de tuin begraven. De politie vond het lichaam vijf dagen later, nadat het gerucht ging dat de verdachte Van Wieren in de tuin had begraven.

23 snij- en steekwonden

Als directe doodsoorzaak werd toepassing van 'meervoudig geweld' vastgesteld. Van Wieren had 23 snij- en steekwonden in de hals en verwondingen over zijn hele lichaam.

De verdachte zegt hij in een vlaag van blinde woede op Van Wieren heeft ingestoken, nadat zijn vriendin hem het mes had aangereikt. Hij vond dat hij uit noodweer heeft gehandeld en dat hij het recht had om zichzelf te verdedigen in zijn eigen huis. Hij en zijn vriendin hadden de hele dag door bier gedronken. Ook zouden ze een joint hebben gerookt en cocaïne hebben gebruikt.

Zwakbegaafd

Volgens het Pieter Baan Centrum is P. zwakbegaafd. Uit onmacht kan hij in moeilijke situaties agressief worden. In dat soort situaties werkt het gebruik van alcohol en/of drugs ontremmend.

Op de zitting gaf P. een paar keer een demonstratie van zijn licht ontvlambare karakter, door geërgerd en met luide stem antwoord te geven op vragen van de raadsheren. Hij zei zelf dat hij 'best een behandeling' wil, maar absoluut geen tbs. 'Dat vind ik gewoon te hoog gegrepen, dat is voor mensen die niet doorhebben wat ze doen', aldus P. De Advocaat-generaal denkt dat een langdurige behandeling nodig is 'om het hoge recidivegevaar in te perken'.

Bij P. is een ziekelijke stoornis vastgesteld en een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, hij is zwakbegaafd. Op zijn strafblad prijken meerdere geweldsdelicten.

Proceshouding

Dijkstra nam de proceshouding van P. mee in zijn eis, in zijn nadeel. 'Hij lijkt zich drukker te maken om zijn eigen toekomst in de tbs, in plaats van dat hij enig begrip toont voor het leed van de nabestaanden'. 

Het gerechtshof doet op 12 maart uitspraak. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu