OM eist jaar cel in omvangrijke oplichtingszaak

Tegen de 41-jarige Engin C. uit Kolham is een jaar celstraf geëist wegens oplichting. In 2015 en 2016 zou hij samen met een andere man geld hebben afgetroggeld van vooral kleine ondernemers. Verdachte C. zou hebben opgetreden als regelaar.

Ondernemers werden telefonisch benaderd door hoofdverdachte Mustafa O. (32) uit Groningen. Deze laatste deed zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) voor als een medewerker van de rechtbank en het gerechtshof in Amsterdam. Hij vertelde op zeer geloofwaardige wijze dat er rekeningen openstonden en dat er beslag zou worden gelegd op bankrekeningen. Dit kon worden voorkomen door per direct geld over te maken.

Familieomstandigheden

C. zou betrokken zijn bij vier oplichtingszaken waarbij in totaal ruim 50.000 euro buit zou zijn gemaakt. De verdachte was niet bij zijn strafzaak aanwezig, maar verblijft in Turkije. Volgens zijn advocaat Heiko Eckert wegens familieomstandigheden.

Bij de politie heeft C. zich beroepen op zijn zwijgrecht. Eckert meent dat er onvoldoende bewijs is voor de verdenkingen. Ook zou C. geen cent aan de praktijken hebben verdiend. ,,Zijn rol wordt veel te groot gemaakt.’’

Geoliede machine

Officier van justitie Gerben Wilbrink noemde de praktijken van C. en O. evenwel een ,,geoliede machine’’ waarbij op ,,schaamteloze wijze’’ misbruik is gemaakt van ondernemers. Een aantal van hen is volgens Wilbrink in grote financiële problemen geraakt. Mustafa O. zou in twee jaar tijd zo’n 600.000 euro binnen hebben gehengeld.

Naast een jaar celstraf en het terugbetalen van het buitgemaakte geld, eiste het Openbaar Ministerie dat C. het restant van een eerder opgelegde straf alsnog uit moet zitten. Het gaat om 1402 dagen. C. werd in 2008 tot 12 jaar cel veroordeeld wegens doodslag. C. schoot in 2005 in de binnenstad van Groningen een man dood.

De strafzaak tegen hoofdverdachte Mustafa O. wordt woensdag behandeld. O. verblijft net als C. in Turkije. Deze week staan ook de mensen terecht die worden verdacht als katvanger betrokken te zijn bij het witwassen van het buitgemaakte geld. De uitspraken zijn in oktober.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.