Bijna drie uur lang geeft Sven O. (18) braaf antwoord op alle vragen die de rechters hem stellen. Onbewogen. Maar hij breekt als de ouders van Chris Kalfsbeek het woord krijgen en uiting geven aan hun verdriet, woede en machteloosheid.

Dan zijn er tranen. En klinkt er een gesmoord ‘het spijt me’ uit de dichtgeknepen keel. Op 3 september vorig jaar werd Sven O. moordenaar. Hij stak - toen nog maar 17 jaar - op het schoolplein aan de Vaargeul in de Groninger stadswijk Lewenborg de 19-jarige Chris Kalfsbeek dood.

Hij was niet eens kwaad op hem, wel een beetje boos. Omdat Chris zijn meisje zou stalken en daar niet mee wilde ophouden. Daarom had hij Chris ,,op z’n bek willen slaan’’. Hij stak hem evenwel zonder een woord te zeggen met een flink mes in de buik.

De eis past binnen het jeugdstrafrecht

Moord, concludeert de officier van justitie. De eis: een jeugddetentie van 21 maanden en als een stevige stok achter de deur de voorwaardelijke pij-maatregel (jeugd-tbs). En veel verplichte hulpverlening. Het is een eis die past binnen het jeugdstrafrecht.

Tijdens de rechtszaak werd een beeld geschetst waar je niet vrolijk van wordt. Veel jongeren in Lewenborg, maar vast ook daarbuiten, dragen messen bij zich. Niet om ermee te steken, maar om jezelf te verdedigen als iemand anders je wil steken.

‘Ik dacht, hij gaat mij steken’

Zo was het gegaan. Hij had niet een echt plan gehad. Chris viel zijn meisje lastig. Hij zou hem dus op ‘z’n bek slaan’, een lesje leren. Ze hadden Chris naar het schoolplein gelokt, het was een setup. Toen hij op Chris afliep, omdat te slaan, maakte Chris, zegt Sven O., plots een move . ,,Ik dacht, hij gaat mij steken. Toen heb ik gestoken.’’

Hij was daarna weggerend samen met de twee medeverdachten onder wie ‘zijn meisje’ Machella (18). Bij hem thuis aan de keukentafel vernamen ze via het nieuws dat Chris dood was. ,,Toen was ik helemaal in shock.’’ Hij was gaan slapen, wetende, zei hij tegen de rechters, dat hij de volgende dag zou worden gepakt.

Nooit naar toe moeten gaan

Achteraf had hij vernomen dat Chris Kalfsbeek een paar onschuldige berichten had gestuurd, dat van stalken eigenlijk geen sprake was. Op de vraag van de rechters of Chris in zijn ogen iets fout heeft gedaan, antwoordde Sven O.: ,,Nee. Dat dacht ik toen wel, maar nu niet meer. Ik had daar nooit naar toe moeten gaan.’’

Ook tegen Machella is (eInd april) 21 maanden jeugddetentie geëist in combinatie met een onvoorwaardelijke jeugd-tbs. De rechtbank doet op 25 juni uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank