OM eist recordbedrag op aan drugsgeld: 2 miljoen euro

Voor de rechtbank in Groningen is donderdag een procedure begonnen om de winsten van een criminele organisatie te plukken. Het gaat om 2 miljoen euro.

Een 43-jarige man uit Groningen is aangeslagen voor ruim 1,6 miljoen euro, een 41-jarige inwoner van Assen moet, zo wil het Openbaar Ministerie (OM), 310.000 euro betalen. Het gaat om een van de hoogste vorderingen in een drugszaak ooit in Groningen.

De twee mannen werden in 2012 door de rechtbank en in 2015 door het gerechtshof (in hoger beroep) veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 27 maanden. De rechters vonden dat kon worden bewezen dat de twee - samen met anderen - gedurende drie jaar maandelijks 90 kilo hennep verkochten in Noord-Duitsland.

De organisatie opereerde vanuit een growshop aan het Damsterkade en diverse andere panden in de binnenstad van Groningen.

In 2010 kwam de politie de zaak op het spoor. Onderzoek leverde aanvankelijk niets op. Besloten werd toen om Duitse politiemensen als undercovers in te schakelen. Twee Duitse agenten deden zich voor als geïnteresseerde kopers. Toen er daadwerkelijk hennep aan hen werd verkocht, werden de mannen aangehouden.

Advocaten menen dat de verdachten zijn uitgelokt en dat de veroordelingen daarom niet terecht zijn. Zo zochten de undercover-agenten de verdachten bewust op. De zaak ligt momenteel ter beoordeling bij de Hoge Raad (cassatie). Het OM wil niet op de uitkomst wachten.

Een deel van het geld zou zijn geïnvesteerd in Marokko.

De verwachting is dat de rechtbank begin volgend jaar uitspraak doet.

Meer over deze zaak op het weblog van verslaggever Rob Zijlstra: undercover

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.