OM eist tot 5 jaar cel voor ripdeal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 36-jarige man uit Groningen wegens een ripdeal.

Twee vermeende slachtoffers zouden daarbij zijn bedreigd met automatische vuurwapens (een uzi en een AK-47). Tegen twee medeverdachten, ook mannen uit Groningen, werden gevangenisstraffen van vier jaar geëist.

De overval had plaats in oktober vorig jaar, in een flat aan de Esdoornlaan in Groningen. De twee mannen die zouden zijn beroofd waren met de 36-jarige verdachte naar de flat gegaan om drugs te kopen. Eenmaal in de flat werden ze volgens het OM door de twee medeverdachten bedreigd met de wapens. De hoofdverdachte kende de slachtoffers: ze hadden samen in de gevangenis gezeten.

Fors strafblad

De buit bestond uit onder meer een geldbedrag van 600 euro, sieraden en een mobiele telefoon. De verdachten ontkennen. Tijdens de zitting beriepen zij zich op het zwijgrecht. De 36-jarige verdachte heeft een fors strafblad, in tegenstelling tot de twee medeverdachten.

Het OM baseert de verdenkingen in belangrijke mate op telefoongegevens. Volgens de advocaten moeten grote vraagtekens worden geplaatst bij de aangifte. ,,Het heeft zich afgespeeld in een schimmige wereld’’, zei een van de raadslieden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.