OM eist twee jaar cel voor sportschoolhouder die 'overval in scène zette'

Was het wanhoop of een poging de verzekering op te lichten? Een overval was het in ieder geval niet. Zegt de officier van justitie.

Drie kogels

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar celstraf tegen een 42-jarige man die zegt dat hij wel is overvallen, in mei 2013 in zijn sportschool aan de Protonstraat in Groningen. Na de overval werd hij vastgebonden en werd de zaak in brand gestoken. De officier van justitie gelooft het niet en denkt dat de man de overval in scène heeft gezet. Het meest bizarre hierbij: de verdachte schoot - volgens het Openbaar Ministerie - drie kogels in zijn eigen lichaam.

Over dit laatste vroeg de officier van justitie hardop: ,,Hoe onwaarschijnlijk is dat?’’ Zijn antwoord: ,,Nou, in rechtszaal komen wel vaker dingen voor die je je niet kunt voorstellen. Mensen doen soms rare dingen.’’

De verdachte: ,,Ik ben niet een persoon die zoiets doet.’’ Een verklaring heeft hij niet: hij zegt zich niets van de gebeurtenissen te kunnen herinneren. Tijdens de ondervraging merkten de rechters een paar keer op dat vergeetachtigheid bij heftige gebeurtenissen nogal zeldzaam is.

Raadselachtig motief

De officier van justitie noemde het onbevredigend dat het motief raadselachtig is. ,,Wilde hij de verzekering oplichten of was hij wanhopig en radeloos omdat vergunningen voor een in gang gezette bedrijfsverplaatsing op zich lieten wachten? We weten het niet en de verdachte geeft geen opening van zaken.’’ De brandverzekering keerde 170.000 euro uit. De man heeft niet mee willen werken aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid.

Op zowel het wapen waarmee is geschoten als op een patroon in het wapen is DNA van de verdachte aangetroffen. Ook past het letsel niet bij kogels die van afstand zijn afgevuurd. De officier van justitie matigde de strafeis omdat de (vermeende) feiten drie jaar oud zijn. De advocaat noemt de aangevoerde bewijzen tekort door de bocht. De DNA-sporen zijn niet zuiver en bevatten ook sporen van (onbekende) anderen.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.