OM eist vijf jaar cel en tbs tegen Groninger (46) voor verkrachten tienermeiden (update)

Tegen de 46-jarige A.M. uit Groningen is vrijdag een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan zes verkrachtingen, een mishandeling en wapenbezit. Voor een verkrachting moet hij worden vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs voor is.

De verkrachtingen zouden in 2016 hebben plaatsgevonden. De slachtoffers waren volgens het OM tussen de 15 en 18 jaar oud. De 46-jarige Groninger ontkent. Hij beroept zich deels op zijn zwijgrecht.

De rechtszaak tegen de man is vrijdagochtend begonnen en duurt de hele dag. In de rechtszaal komt een beeld naar voren dat de man seks met de meiden had in ruil voor drank, drugs en sms geld. De vrouwen kwamen bij hem over de vloer. Een aantal van hen was weggelopen uit jeugdinstellingen.

Aangifte

In augustus 2016 deed een van de slachtoffers aangifte. Dit leidde tot een onderzoek wat nieuwe aangiftes opleverde. In oktober van 2016 werd M. aangehouden. Sinds die tijd zit hij vast. De man is vader van veertien kinderen.

Vier van de zeven slachtoffers hebben smartengeld gevorderd van in totaal 27.500 euro.

Gevaar voor de samenleving

De officier van justitie stelde dat M. een gevaar vormt voor de samenleving. Een gedwongen behandeling is daarom noodzakelijk, aldus officier van justitie Thea Pitstra.

M. is eerder veroordeeld. In 2010 kreeg hij zeven jaar celstraf opgelegd wegens vier verkrachtingen en mensenhandel. De twee advocaten die M. bijstaan pleiten voor vrijspraak. Zij kondigden aan minimaal drie uren nodig te hebben om hun verhaal te vertellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.