OM in hoger beroep tegen vrijgesproken asielzoekers

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van drie Marokkaanse ‘asielzoekers’.

De drie mannen van 20, 20 en 23 jaar oud worden verdacht van zakkenrollerij in Groningen. Twee weken geleden moesten zij zich verantwoorden bij de politierechter. Die sprak hen vrij wegens gebrek aan bewijs. Drie andere Marokkaanse ‘asielzoekers’ werden toen wel veroordeeld. De mannen horen volgens het OM tot een vrij grote groep Noord-Afrikanen die asiel hebben aangevraagd in Nederland. De kans op een verblijfsvergunning is voor deze vaak jonge mannen uit zogeheten veilige landen zeer klein.

Celstraf

In afwachting van hun kansloze procedure, zo betoogde het Openbaar Ministerie tijdens de zitting van twee weken geleden, trokken ze op rooftocht door Groningen. Zo wordt de binnenstad van Groningen al geruime tijd geteisterd door deze criminele groepen. Dit nieuws leidde tot veel ophef in Nederland. Zo verzochten de burgemeesters uit de provincie Groningen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asiel) om criminele asielzoekers uit zogeheten veilige landen versneld uit te zetten.

De officier van justitie vroeg tijdens de zitting in Assen nog om celstraffen tussen de een en drie maanden. De zaken van de mannen werden behandeld in snelrechtzitting omdat de asielzoekers - allen uit Marokko - nog maar net in Nederland waren. De kans op vluchtgevaar zou te groot zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.