OM: sportleraar misbruikte jarenlang minderjarig kickbokstalent

Vrouwe Justitia in de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 32 maanden celstraf geëist (waarvan de helft voorwaardelijk) tegen de 59-jarige H.T. uit Nieuw-Roden wegens seksueel misbruik van een minderjarige.

De man is kickboksleraar, het slachtoffer - zij is inmiddels 21 jaar - was een leerling. Het misbruik zou zijn begonnen toen zij 14 jaar was en duurde vier jaar. In 2016 werd voor de eerste keer aangifte gedaan, een tweede aangifte volgde in mei 2017.

Bij het bepalen van de strafeis hield de officier van justitie in het voordeel van de verdachte rekening met het feit dat het lang heeft geduurd voordat de zaak aan de rechtbank is voorgelegd.

Verbod op geven van lessen

Behalve celstraf wil de officier van justitie dat de man vijf jaar lang geen sportlessen mag geven aan minderjarigen. Dat doet hij nu wel. De verdachte heeft een eigen sportschool.

In de rechtszaal verklaarde T. dat hij verliefd was geworden. ,,Ik heb de dingen verkeerd gedaan. De relatie begon vanuit de sport. We hadden aanvankelijk een vader-dochter-relatie.’’ Hij ontkent dat hij seks met het slachtoffer heeft gehad toen ze 14 jaar was. ,,Dat begon toen ze 16 jaar was.’’

‘Zijn woorden, mijn waarheid’

Het slachtoffer wilde aanvankelijk geen aangifte doen. Ook zij was verliefd op de man. Tijdens haar slachtofferverklaring liet zij aan de rechtbank weten dat ze vooral in de war was geweest. Als leraar had hij haar in zijn macht. T. zou haar het gevoel hebben gegeven dat ze zonder hem niks voorstelde en niets zou bereiken. ,,Zijn woorden werden mijn waarheid.’’

Het OM zegt dat er voldoende bewijs is om ervan uit te kunnen gaan dat het seksueel misbruik is begonnen toen ze 14 jaar was. Dit zou onder meer blijken uit chatgesprekken. Zijn ontkenningen noemde de officier van justitie leugenachtig.

Schuldig, maar ook een hetze

Hoewel T. toegaf dat hij schuldig is, zei hij ook dat hij het slachtoffer is geworden van een hetze waarbij hij ook zou zijn gechanteerd. Hij vindt dat hij al voldoende is gestraft. De slachtofferverklaring waarin harde woorden werden geuit, deed T. af als ‘krokodillentranen’. De officier van justitie: ,,Triest dat hij dat zo ziet.’’

Het slachtoffer trainde zes dagen in de week bij T. Zij was een zeer talentvol kickbokser en sleepte onder leiding van de verdachte internationaal grote prijzen in de wacht.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

menu