OM: tijdstip ongeluk Lauwersoog niet te achterhalen

De haven van Lauwersoog. Foto: DvhN/Archief

Het exacte tijdstip van het ernstige ongeluk in Lauwersoog waarbij een man (44) en zijn 9-jarige dochter om het leven kwamen kan, naar nu blijkt, niet worden achterhaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten dat het ongeluk, op 20 augustus vorig jaar, gebeurd moet zijn tussen ,,even na twaalf uur en achttien minuten over twaalf.’’ Er zijn meerdere meldingen van het ongeluk op verschillende tijdstippen. Achteraf valt niet achterhalen - niet alle klokken staan gelijk - wat het exacte tijdstip is geweest, zo laat een woordvoerster weten.

In een proces-verbaal van de politie wordt het tijdstip van 12.18 uur genoemd. De verdachte zegt dat het ongeluk om vijf minuten over twaalf plaatshad. Het door de politie vermeldde tijdstip is niet correct, zegt zij.

Voldoende tijd, niet gehaast

Het tijdstip kan van belang zijn om te kunnen beroordelen of de vrouw die het ongeluk veroorzaakte haast had of niet. De vrouw moest de boot van half een naar Schiermonnikoog halen. Op vragen van de rechters of ze haast had, antwoordde de vrouw dat ze voldoende tijd had en - nadrukkelijk - dat ze niet gehaast reed.

Ze wilde haar auto parkeren in de parkeergarage in de veerhaven. Die bleek vol. De vrouw keerde haar auto en reed richting een andere parkeergelegenheid, een paar honderd meter verderop. Halverwege gebeurde het ongeluk.

Gemoedstoestand niet van invloed

De tijd die zij op dat moment nog had - 25 minuten of nog slechts 12 - kan van invloed zijn geweest op haar rijgedrag. Was ze gehaast en daaroor onvoorzichtig of minder oplettend of niet? Het OM zegt dat ‘haast’ een gemoedstoestand is die niet van invloed is op de vraag of de bestuurster zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit.

Niet uitgesloten

De vraag of de politie ten onrechte 12.18 uur heeft genoteerd als tijdstip van het ongeluk, kan niet worden beantwoord, aldus het OM. ,,Niet uitgesloten is dat dat het tijdstip is dat de politie ter plaatse kwam.’’ Wel is vastgelegd wanneer de eerste getuige van het ongeluk is gehoord: 12.40 uur.

De vrouw schrok van een bus op de voorrangsweg. Ze merkte de bus te laat op. In plaats van te remmen, gaf ze gas, schoot met verhoogde snelheid voor de bus lang en reed vervolgens in op de slachtoffers. Het OM eiste woensdag een werkstraf van 200 uur en een rijontzegging van twee jaar tegen de 64-jarige bestuurster.

Eis: Werkstraf en rijontzegging in zaak verkeersdrama Lauwersoog

 

menu