OM wil fraudeverdachte RUG wél vervolgen

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank om Danny von H., oud leidinggevende aan de RUG niet te vervolgen.

De 49-jarige man is verdachte in de fraudezaak aan de RUG. De rechter besloot eerder vandaag dat er ‘onvoldoende bewijs’ was tegen de oud-leidinggevende van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het OM is het daar niet mee eens. Officier van justitie, Caro Bollen, liet al weten niet blij te zijn met het besluit van de rechtbank. Ze wilde juist meer onderzoek naar de betrokkenheid van Von H. doen.

Het OM verdenkt de 49-jarige man ervan zijn huis te hebben verbouwd op kosten van de universiteit. Von H. zou volgens het OM de verbouwkosten van 7000 euro via hoofdverdachte Hans G. bij de universiteit in rekening hebben gebracht.

'Hoogst onwaarschijnlijk'

Volgens de rechtbank kan dat niet worden bewezen. ,,We achten het hoogst onwaarschijnlijk dat we tot een veroordeling komen in deze zaak. Er is onvoldoende strafrechtelijk bewijs voor omkoping van de verdachte als ambtenaar’’, zei de rechter.

Volgens de rechtbank zijn er veel getuigenverklaringen waaruit zou blijken dat de voormalig leidinggevende niets wist van de fraude. ,,Er zijn wellicht aanwijzingen dat uw gedrag niet in lijn is met ambtelijke gedragscodes, maar dat is wat anders dan strafrechtelijk bewijs.’’ Von H. verliet daarop opgelucht en in tranen de rechtszaal.

Acht verdachten

In totaal zijn er nog acht verdachten in de fraudezaak. Hoofdverdachte Hans G. wordt door justitie gezien als spin in het web. Eind januari is hij door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) aangehouden. G. wordt verdacht van ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hans G. zou volgens het OM installatie- en bouwbedrijven hebben gevraagd hem buiten de officiële kanalen geld toe te stoppen of gunsten te verlenen, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit. Daarnaast zijn ook zijn vrouw, zoon, schoondochter en voormalig secretaresse verdacht.

Zijn vrouw zou zich volgens het OM schuldig hebben gemaakt aan witwassen. De officier van justitie: ,,Boodschappen werden niet betaald met een pinpas, maar uit een envelop die altijd goed gevuld was.’’

De RUG is voor ruim 1,1 miljoen euro benadeeld. De inhoudelijke behandeling zal volgens de rechter volgend jaar zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.