OM wil geld zien van Bierum wietkwekers

Het Openbaar Ministerie wil dat de zogenoemde Bierumer wietkwekers 175.000 afdragen aan de staatskas. Het geld zou de winst zijn die de twee in vijf jaar tijd hebben verdiend met de teelt van hennep.

De rechtbank verklaarde hen vorig jaar schuldig aan de teelt, maar legde geen straf op. Volgens de rechtbank in Groningen zijn de twee Bierumers modelkwekers wiens werkwijze past in het gedoogbeleid. In hoger beroep werden de twee wel veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

Officier van justitie Marco van den Broek stelde dat er veel discussie is hennepteelt en het gedoogbeleid, maar dat die discussie niet thuishoort in de rechtszaal, maar bij de wetgever. De Bierumers hebben in strijd met de wet geld verdiend en dan is het de regel dat de winst moet worden afgedragen, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Advocaat Sidney Smeets bestrijdt zowel de hoogte van het bedrag als de visie van het OM. Volgens hem is er geen sprake van ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ (misdaadgeld) omdat er over het verdiende geld belasting is betaald. De officier van justitie was het daar weer niet mee eens: ,,De belastingdienst heeft geen moreel oordeel over inkomsten. De inbreker die de buit opgeeft als inkomsten, zal ook een aanslag krijgen.’’

De rechtbank in Groningen moet zich nu over de vordering buigen. Er wordt voor 14 januari 2016 uitspraak gedaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.